Niški aerodrom dobija novu zgradu: Očekuje se milion putnika godišnje

U roku od dva meseca očekuje se idejno rešenje za novu terminalnu zgradu na niškom aerodormu što će omogućiti minimum milion putnika na godišnjem nivou.

Srbija

Izvor: eKapija

Četvrtak, 13.02.2020.

10:11

Niški aerodrom dobija novu zgradu: Očekuje se milion putnika godišnje
Foto: Epa, Ðroðe Saviæ

Kako su naveli iz Aerodroma Srbije nova zgrada će obezbediti i neometano odvijanje avio saobraćaja u vršnom satu, što podrazumeva opslugu više od 1.200 putnika u jednom satu, odnosno četiri vazduhoplova istvoremeno.

"Postojeća terminalna zgrada je projektovana za 200.000 putnika godišnje. Međutim, kao što se može videti, proteklih godina opslužili smo daleko veći broj putnika. Кonkretno, 2019. godine 422.255 putnika koristilo je usluge Aerodroma Niš", kazali su Niškim vestima u Aerodromima Srbije.

Naveli su da je započet postupak izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju nove terminalne zgrade i njeno povezivanje sa postojećom, prenosi eKapija.

"Završen je postupak javne nabavke i u roku od 70 dana očekujemo dobijanje idejnog rešenja zahvaljujući podršci Vlade Srbije i nadležnog ministarstva", rekli su iz Aerodroma.

Dodali su da je plan da se izgradi nova terminalna zgrada površine oko 5.000 kvadratnih metara, koja će imati sve savremene sadržaje neophodne za fukcionisanje jednog modernog aerodroma i biće povezana sa postojećim objektom koji će se adaptirati.

Nova terminalna zgrada i adaptacija postojeće, kako su naveli, obezbediće komfornije uslove za prihvat i otpremu putnika, kao i njihov brži i lakši protok sa što kraćim zadržavanjem na punktovima za bezbedonosni prelged i pasošku kontrolu.

Putnicima će sem komfora biti obezbeđeni dodatni komercijalni i uslužni sadržaji kakvi su prisutni na modernim aerodormima, poručili su iz Aerodroma Srbije.

Statistika je zabeležila uvećanje od 57,8 odsto putnika koji su prošli kroz niški aerodrom, u odnosu na januar mesec prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: