Teritorija Kosova 20. aprila istupa iz Elektromreža Srbije

Kosovo od 20. aprila i zvanično više neće biti u regulatornom bloku "Elektromreže Srbije", koju čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, tvrde "Novosti".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

12:26

Teritorija Kosova 20. aprila istupa iz Elektromreža Srbije
Foto: Depositphotos/carloscastilla

Istupanje iz ovog energetskog bloka i pripajanje Albaniji potpisano je 3. decembra u Tirani, a paraf na dogovor stavili su Operator sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova KOSTT i albanski Operator prenosnog sistema OST.

Sporazum je, kako navode "Novosti", potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije.

Inače, Briselski sporazum predviđa da Kosovo bude zasebna energetska kontrolna oblast, ali uz uslov da se formiraju dve srpske kompanije na severu KiM, čiji bi osnivači bili "Elektroprivreda Srbije" i Zajednica srpskih opština, koja i dalje nije formirana.

Stručnjaci ističu da Srbija već godinama ne računa na energiju sa teritorije Kosova, koje je mali proizvođač struje, a čije su elektrane stare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: