Zeleno svetlo za Avija prajm da kupi JAT Tehniku

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je koncentraciju na tržištu koja nastaje kupovinom JAT Tehnike od strane "Avija prajma" čije je sedište u Češkoj.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2020.

09:42

Zeleno svetlo za Avija prajm da kupi JAT Tehniku
Foto: Depositphotos/korzeniewski

Tako su stvoreni uslovi da se finalizuje postupak privatizacije JAT Tehnike za koju je najbolju ponudu od 10,29 miliona evra državi Srbiji dala češka "Avija prajm".

"Avija prajm" posluje u okviru uže grupe društava "Hartenberg" koja je pod kontrolom društva "Hartenberg holding" a usredsređena je na ulaganja u imovinu.

Komisija konstatuje da "Avija" nema direktno ili indirektno povezanih društava u Srbiji, ali je na našem tržištu preko povezanih firmi u sestrinskim grupacijama "Sinbiol" i "Agrofert" ostvarila u Srbiji prihod od 3,5 miliona evra prodajom đubriva, hemijskih proizvoda, semena, pekarskih proizvoda i mašina.

"Avija" je na tržištima Poljske i Slovenije, preko firmi Linetek i Adrija Tehnika, aktivna u sektoru koji se odnosi na koncentraciju koja nastaje kupovinom Jat Tehnike.

JAT Tehnika ima tradiciju održavanja aviona dugu 85 godina, osnovnu delatnost obavlja pre svega u glavnoj bazi na aerodromu "Nikola Tesla" dok linijsko održavanje obavlja na linijskim stanicama u Tivtu, Podgorici i Skoplju.

Komisija je ocenila da "Avija prajm" ne posluje na tržištu održavanja vazduhoplova u Srbiji, dok je JAT Tehnika, kako navodi, praktično jedini učesnik na relevantnom tržištu jer je u bazi na aerodromu Beograd jedina radi servise velikih komercijalnih aviona kompanija Boing, Erbas, ATR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: