Da li zbog koronavirusa paketi iz Kine kasne?

Zbog koronavirusa avio-kompanije koje prevoze pošiljke iz Kine, privremeno su zaustavile svoje letove.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.02.2020.

14:28

Da li zbog koronavirusa paketi iz Kine kasne?
Foto: Depositphotos, anterovium

Zbog toga, građanima regiona roba koju su naručili onlajn putem, stiže sa zakašnjenjem.

Iz preduzeća Pošta Srbije ranije su obavestili da su dobili obaveštenje od avio-prevoznika Lufthanza i Lot o obustavi letova prema Kini do daljnjeg, što će uticati na uobičajeno poslovanje u razmeni pošiljaka. Zamolili su korisnike njihovih usluga za razumevanje i naveli da će ih o svim promenama pravovremeno obaveštavati.

Onlajn kupovina proizvoda iz Kine preko sajtova Ali ekspres i Alibaba sve je popularnija na Balkanu, pa se zbog zaustavljenog avio saobraćaja ovih dana mnogi pitaju hoće li dobiti ono što su naručili, piše Bi Bi Si na srpskom jeziku. Na pitanje Pošti Srbije, da li su isporuke iz Kine obustavljene, odnosno usporene kao i koliko malih paketa iz Kine je izostalo u odnosu na ubičajeni period i šta se preduzima da se uspostavi redovna isporuku pošiljaka iz Kine, u ovom preduzeću rekli su Tanjugu da za sada nemaju ništa da dodaju na ono što su ranije saopštili.

Međutim, kako je objašnjeno, ovo ne znači da pošiljke čiji je sadržaj roba kupljena na Ali ekspresu neće stići do primaoca. Velike elektronske trgovine odavno imaju svoje ispostave i u drugim krajevima sveta. Dakle, iako je roba naručena na Ali ekspresu, ne znači da "dolazi" iz Kine.

U regionu, pošte uglavnom rade neometano. Kako navodi Pošta Crne Gore, u njihovom radu nema smetnji, a roba poručena preko Ali Ekspresa nesmetano stiže i do makedonskih kupaca, navode u Pošti te zemlje.

"U proteklom periodu nije bilo smanjenja pošiljaka koje je primio Ali Ekspres i prema uobičajenoj dinamici pošiljke isporučuju i preuzimaju naši kupci", piše u odgovoru na pitanja Bi Bi Si-ja na srpskom iz Pošti Severne Makedonije a slanje pošiljaka u Kinu je moguće i dalje.

U Bosni i Hercegovini situacija je nešto drugačija: od preduzeća Čajna post iz Kine, "JP BH Pošta" dobilo je nalog da se vrši dezinfekcija svih poštanskih pošiljaka koje su poreklom ili su bile u tranzit preko centra prerade Vuhan. Takođe, zbog obustave letova iz Kine, u ovom preduzeću očekuju smanjen promet pošiljki.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je vanrednu situaciju zbog koronavirusa na globalnom nivou pre nedelju dana, jer virus nastavlja da se širi van granica Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: