Ovako će biti rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save FOTO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će ove godine biti potpuno rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.01.2020.

16:13

Ovako će biti rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save FOTO
Foto: Beoinfo

"Ove jeseni, konačno, posle 85 godina od početka radova i 179 godina otkako je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno izneo ideju da se na Vračaru izgradi svetosavski hram, Hram Svetog Save će biti završen", rekao je Vesić gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

"Deo tog posla je i uređenje parka ispred Hrama Svetog Save koje nam predstoji. Autori ovog jedinstvenog rešenja su akademik Branislav Mitrović i Dejan Miljković. Novi park će imati mnogo više zelenila, skoro stotinu novih stabala, parternu fontanu, nove granitne ploče. Uređenje ovog parka finansiraće Republika Srbija i Grad Beograd, a u čitav proces uključena je Srpska pravoslavna crkva", rekao je Vesić
Foto: Beoinfo
On je istakao da će novim rešenjem biti posebno istaknut spomenik voždu Karađorđu, kao i da objekat koji se vidi na rešenju, a koji delom obuhvata prostor na kome je danas Parohijski dom pa uz Katanićevu, predstavlja samo mesto na kome će se nalaziti buduća zgrada Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve u kojoj će stolovati srpski patrijarh.
Foto: Beoinfo
"Ovaj objekat je ranije bio predviđen svim urbanističkim planovima grada, a završetkom Hrama i izgradnjom zgrade Svetog sinoda ostvariće se na neki način velika ideja čuvenog arhitekte Aleksandra Deroka o verskom sedištu na Vračaru", kazao je Vesić.
Foto: Beoinfo
Kada smo kod Deroka, dodao je Vesić, na predlog našeg gradskog arhitekte Marka Stojčića, Aleksandar Deroko će tokom ove godine dobiti spomenik na rekonstruisanom Topličinom vencu u pešačkoj zoni, u blizini zgrade gde je živeo.
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: