"Poslodavci i radnici da se dogovore o radu nedeljom"

Poslodavci i radnici treba da se dogovore kako će organizovati rad, izjavio je ministar rada Zoran Đorđević povodom inicijative da se zabrani rad nedeljom.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.01.2020.

14:44

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, Đorđević je rekao da Ustav i zakon omogućavaju rad nedeljom, a da je poslodavac dužan da obezbedi radnicima jedan dan za odmor.

Taj dogovor o tome kako će se raditi, kaže ministar, treba da bude u interesu i poslodavaca i radnika, u smislu zarade i jednih i drugih.

Saglasan je, kaže, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji se protivi inicijativi za zabranu rada nedeljom i ocenio da bismo uvođenjem te zabrane sami sebi napravili problem.

Najavio je uskoro i radnu grupu za izmenu Zakona o radu, što će, navodi, biti prilika da se i ovom pitanju razgovara. Naveo je da bi se odluka o zabrani rada nedeljom negativno odrazila na turizam koji beleži rast u Srbiji.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kaže da pitanje rada nedeljom ne treba izdavajati u toj meri i da ono treba da bude stvar kolektivnog pregovaranja, uz definisanje plaćanja i eventualno mreže dežurnih trgovina.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže da sindikat traži da u zakonu piše da je nedelja dan odmora, a ne da je nedelja "po pravilu dan odmora", kako je po važećem zakonu. Naglasio je da zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada.

"Mi želimo da radimo", rekao je Vuković i dodao da po zakonu radna nedelja po pravilu traje pet dana, da se sedmično radi po 40 časova i da rad nedeljom nije regulisan. Naveo je da je po podacima sindikata skoro jednoglasna podrška inicijativi o zabrani rada nedeljom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: