Beogradska opština čeka investitore: U planu gradnja 4.317 stanova, vrtića i škola

Beograd -- Iznad naselja Kumodraž 2 mogao bi da nikne novi Kumodraž.

Izvor: ekapija.com
Podeli
Foto: Depositphotos, stockasso
Foto: Depositphotos, stockasso

To bi bilo novo naselje na 110,18 hektara sa planiranim brojem od 12.952 stanovnika, 4.317 stanova, četiri vrtića, dve osnovne i jednom srednjom školom, domom zdravlja, centrom kulture i sportskim centrom.

Za to je urbanističku podlogu dala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, po čijem je nalogu napravljen Nacrt plana detaljne regulacije dela naselja Kumodraž.

Ovaj dokument, koji se nalazi na javnom uvidu do 20. februara, obuhvata područje koje se delom nalazi na opštini Voždovac, a delom na opštini Zvezdara, na prostoru između naselja Kumodraž 2, Braće Jerković 2 i Veliki Mokri Lug.

Graniči se sa Kumodraž selom, naseljem Padina i saobraćajnicama Stari vinogradi i Stražarska kosa, piše eKapija.

Planom je predviđena gradnja stambenih zona, odnosno sanacija neplanski građenih objekata i gradnja novih kompleksa, a gradiće se i komercijalni sadržaji i mešoviti gradski centri.

Novo naselje imaće i park na 13.313 m2 i zaštitni zeleni pojas.

U dokumentu je navedeno da se planira i gradnja četiri vrtića, površine 6.388 m2, 5.580 m2, 6.363 m2 i 5.173 m2 i dva depadansa predškolskih ustanova.

Gradiće se i dve osnovne škole površine oko 2,36 ha, odnosno 1,70 ha, kao i jedna srednja na 1,12 ha.

U planu je i izgradnja jednog objekta za ustanovu primarne zdravstvene zaštite i jednog kulturnog centra, a oba objekta će se prostirati 0,6 hektara.

Planiran je sportsko-rekreativni kompleks, površine oko 1,3 ha, u okviru kojeg su planirani sportska sala, zatvoreni bazen, tereni za košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet, tenis, otvorena teretana, trim i biciklističke staze i sportski poligoni.

U planu je i potpuno nova mreža saobraćajnica, gradnja sekundarne fekalne kanalizacione i sekundarne atmosferske kanalizacione mreže, trafostanica, pristupnih TK mreža, četiri toplovoda, tri čelična distributivna gasovoda, merno-regulacione stanice i niskopritisne polietilenske gasne mreže.

Nacrt plana detaljne regulacije izradio je Urbanistički zavod Beograda.

strana 1 od 171 idi na stranu