"Zemlje poput Srbije sa četvrtom industrijskom revolucijom imaju šansu da budu pobednice"

Bern -- Zemlje poput Srbije imaju sa četvrtom industrijskom revolucijom šansu da budu pobednice, ocenila je premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC
Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

"Ako propustimo ovu priliku može dugo trajati dok se ne ukaže sledeća", upozorila je u intervjuu švajcarskom dnevniku "Blik" Brnabićeva, koju je list predstavio kao prvu ženu na mestu premijera, koja živi u zajednici sa jednom ženom i koja nije bila članica partije, što je potpuno suprotno od onoga što je najčešće praksa u Srbiji.

"Blik" navodi i da su sasvim netipični tempo i doslednost sa kojom je do sada u dve i po godine na vlasti premijerka reformisala zemlju od agrarne države ka digitalnoj naciji.

Premijerka, kako piše list, od svoje zemlje pravi digitalni hab Balkana, privlačeći između ostalog uz poreske olakšice startapove i poznate firme.

"Želim privredu Srbije da transformišem sa one zasnovane na ručnom radu na privredu radnih mesta baziranih na znanju", objasnila je Brnabić.

"Blik" ocenjuje da se čini da joj to polazi za rukom i ukazuje na to da IT sektor Srbije godišnje raste po stopi od 25 odsto, a i IT izvoz je u međuvremenu veći od onog koji ostvaruje agrarni sektor.

Jedna važna mera u tome je, kako prenosi list, što se sva deca školskog uzrasta pripremaju za novo usmerenje privrede i već godinama od svoje 11. godine uče programiranje kao obavezni predmet, zašta je moralo da se dodatno obrazuje 40.000 nastavnika. Deca počinju sa "skrečom", programskim jezikom specijalizovanim za mlade, a kasnije prelaze na nešto teži "ptiton". Iduće godine će prva generacija mladih koja je prošla potpunu obuku programiranja završiti školovanje.

Na pitanje da li želi od sve dece da napravi IT specijaliste, premijerka Brnabić je kazala da to ne želi, ali da programiranje za sve ima smisla, jer uče kako funkcionišu algoritmi, kako se sistematski rešavaju problemi.

strana 1 od 171 idi na stranu