Kazne do dva miliona dinara: U petak ističe rok za evidentiranje stvarnog vlasnika firmi

Beograd -- U petak 31. januara ističe rok za evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku pravnih lica u Centralnoj evidenciji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, uroszunic
Foto: Depositphotos, uroszunic

Obaveza evidentiranja nastala je izmenama i dopunama Zakona o centralnoj evidenciji, a protiv onih koji ne dostave u datom roku podatke o stvarnih vlasnicima Agencija za privredne registre (APR) će podnositi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.

Već od februara APR će prekršajne prijave podnositi i protiv novoosnovanih pravnih lica i njihovih zastupnika ako u roku od 15 dana od osnivanja ne evidentiraju stvarne vlasnike.

Raspon novčane kazne za ovu vrstu prekršaja je od 500.000 dinara do 2.000.000 dinara za pravna lica, dok je za odgovorno lice predviđena kazna od 50.000 dinara do 150.000 dinara, upozorilo je Ministarstvo privrede.

Podaci o stvarnim vlasnicima podnose se elektronski, a obavezni da prijave podatke su zastupnici privrednih društava i društava u likvidaciji, zadruga, ogranaka stranih privrednih društava, udruženja i poslovnih udruženja, fondacija, zadužbina, ustanova i stranih predstavništava privrednih društava.

strana 1 od 171 idi na stranu