Kakva je budućnost borskog aerodroma?

Planom eksploatacije rudnika Čukaru Peki pored Bora nije predviđeno izmeštanje borskog aerodroma u toku eksploatacije gornje zone.

Srbija

Izvor: rtvbor.rs

Ponedeljak, 27.01.2020.

10:00

Kakva je budućnost borskog aerodroma?
Foto: Ilustracija, Depositphotos, sommersby

Predviđena metoda u prvih deset do petnaest godina rada je bez urušavanja terena na površini, tako da neće biti potrebe za njegovim izmeštanjem. Ukoliko bude potrebe za njegovim izmeštanjem posle toga, aerodrom će svakako ostati na teritoriji grada Bora.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je rekao da treba očekivati da borski aerodrom uđe u sastav aerodroma Srbije, što bi trebalo da omogući njegov brži razvoj, jer će država preuzeti brigu o njegovom uređenju. Time će na dobitku biti ne samo Grad Bor već i gradovi i opštine u okruženju jer brži razvoj aerodroma znači i mogućnost za brži razvoj turizma.

"Ukoliko kasnije bude potrebno njegovo izmeštanje država će biti u obavezi da to obezbedi, ali će svakako ostati na teritoriji grada Bora", naglasio je Milikić, prenosi RTV Bor.

Aerodrom u Boru izgrađen je 1985. godine, sa pistom dugačkom 1.080 i širokom 30 metara, dovoljnom za sportske i manje putničke avione. Poslednja veća rekonstrukcija i značajnije uređenje bilo je 2012. godine

U Srbiji dva aerodroma spadaju u prvu kategoriju, beogradski Nikola Tesla i niški Konstantin Veliki, dok u drugu kategoriju, manjih aerodroma spadaju aerodromi u Boru, Vršcu, Batajnici, Lađevcima i Ponikve u Užicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: