Za opštine iz kase 520 miliona: Konkurs Ministarstva za pomoć lokalnim projektima

Beograd -- Budžetski fond Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u cilju podrške opštinama, obezbedio je 520 miliona dinara.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Depositphotos, uroszunic
Foto: Depositphotos, uroszunic

Konkurs će biti raspisan do kraja nedelje, a sredstva su do sada ulagana u infrastrukturne projekte, razvoj e-uprave, organizaciju kulturnih sportskih, turističkih i drugih manifestacija, kao i preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena, elementarnih i drugih nepogoda.

Ministarstvo je tokom poslednje dve godine u ove projekte uključilo 106 gradova i opština, a uloženo je 810 miliona dinara u 136 programa, pišu "Novosti".

Od 2017. godine, kada su sredstva u ovom fondu iznosila 10 miliona dinara, ona se iz godine u godinu povećavaju, pa je naredne bilo 320, 2019. dodeljeno je 490, da bi sada MDULS opredelio 520 miliona dinara.

"Pozitivno sam iznenađen dosadašnjim odzivom opština, jer su iskazale veliku potrebu za ovakvim fondom", kaže Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Među uspešnim projektima prethodnih godina bili su izgradnja mosta u selu Hrvati u opštini Raška, zatim adaptacija robne pijace u Kraljevu, obnovljena je stara škola u Sevojnu, zgrada opštine u Žitištu, izgrađen je fudbalski teren u Vrnjačkoj Banji.

U Kragujevcu je saniran most preko Lepenice, psi i mačke lutalice dobili su prihvatilište u Novom Pazaru, izgrađena je vodovodna mreža u Ćićevcu, dok su Babušničani i Bujanovčani dobili mogućnost elektronskog vođenja sednice.

Za osiguranje imovinskih interesa i poljoprivrede podršku su dobili Bogatić, Aleksandrovac, Žitište, Blace, Merošina, Veliko Gradište i gradovi Požarevac i Čačak.

Realizacijom ovih projekata smanjuje se rizik od direktne štete na poljoprivrednim kulturama i na imovini lokalne samouprave.

strana 1 od 171 idi na stranu