"Junajted medija nam je ultimativno zabranila emitovanje N1, sport kanala"

Spremni smo da već sutra nastavimo pregovore sa Junajted medijom, da dođemo do zakonitog ugovora, rekao je Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekom Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.01.2020.

11:15

Foto: Tanjug, Rade Prelic

"Mi smo Junajted mediju molili da izbace nezakonite elemente iz predloga o ugovoru, rekli smo da smo spremni da potpišemo, ne želimo da ugasimo vaše kanale korisnicima", rekao je Ćulibrk.

"Više od sedam dana traje situacija u koju nismo došli svojom voljom i želimo da istaknemo ključne razloge zbog kojih korisnici Supernove od 17. januara nemaju 17 kanala Junajted medija grupe. Želimo da bude potpuno jasno da Supernova nije isključila kanale svojom voljom, već zato što je stigao ultimativni zahtev da se kanali isključe. Pisma od predstavnika Junajted medije govore, da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, isključimo kanale Junajted medije, gde navode kanale koje treba da isključimo, Sport klub 1, 2, 3, N1, Grand itd. Ovo se sve dešavalo 17. januara uveče", rekao je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija.

Ćulibrk je dodao da su prvo pismo za isključenje kanala od strane Junajted medije dobili oko 21 čas i da je, na njihovu molbu za nastavak pregovora, stigla pretnja da će biti tuženi za pirateriju.

"Nismo imali izbora jer odluka na isključivanju kanala nije bila na Supernovi, već na predstavnicima Junajted medije. Ovim pismima je prethodilo nekoliko nedelja pregovora Junajted medije i Supernove. Supernova je prihvatila cene koje su bile značajno veće od cena u prethodnim ugovorima sa Junajted medijom. Jedan od najbitnijih uslova je cena, koju smo prihvatili jer smo smatrali da je to u interesu građana", kaže Ćulibrk.

"Potpuna zamena teza je da nismo hteli da prihvatimo ugovor, prihvatili smo cenu i zahtev za trajanje ugovora od tri godine. Ono što nismo mogli da prihvatimo je teritorijalno ograničenje, a to znači da možete da distribuirate TV signal na novom Beogradu, ali ne na Voždovcu. Telekom Srbija, kao privredno društvo ne može da prihvati takve uslove. Mi smo Junajted mediju molili da izbace nezakonite elemente iz predloga o ugovoru, spremni smo da potpišemo, ne želimo da ugasimo vaše kanale korisnicima. Odgovor na našu molbu je bio poslednji mejl Junajted medije pod pretnjom krivične i materijalne odgovornosti", rekao je Ćulibrk.

"U svojoj praksi sam potpisao nekoliko hiljada različitih ugovora, ali ovo je nezabeleženo. U svakoj drugoj tački i članu imate pretnju raskida ugovora i kazni koje dostižu i 20 miliona evra. Na kraju smo došli do toga gde smo došli. Mislim da bi bilo važno da se razjasni da imamo još jednu zamenu teza, da Junajted medija nije htela da potpiše ugovor sa fantomskom firmom. Supernova nije privredno društvo. Svima je jasno da je Supernova naš brend, nije zahtevano da potpišu ugovor sa Supernovom, već kompanijama koje posluju sa tim brendom, najpre Radijus vektor i Kopernikus", kaže Ćulibrk.

Dodaje da žele još jednom da podvuku da se radi o klasičnom podmetanju jer Supernova nije bila ugovorna strana. "Pored svega, Telekom Srbija je spremna da nastavi sa saradnju sa Junajted medijom i da još danas vratimo TV kanale našim korisnicima. Ponovo smo uputili mejl Junajted mediji, da smo već sutra spremni da nastavimo pregovore, da dođemo do ugovora koji je zakonit", dodao je Ćulibrk.

"Tužićemo Junajted grupu zbog plasiranja lažnih vesti"

Foto: Tanjug, Rade Prelic
Vladimir Lučić, koordinator za internet Telekom Srbije pozvao je Junajted mediju da povuče svoje pretnje kaznama.

"Ubeđeni smo da je ideja da se nama isključi Sport klub. Mi, Telekom, imamo Arenu, a SBB odnosno Junajted grupa Sport klub i to su dve najveće vrednosti, u tim kanalima. Druga strana uopšte nije htela da nam da ponudu za Novu sport i Novu S, iako smo i to tražili. Niti da nam garantuje i ako već potpisujemo ugovor samo za Sport klub, nego da Sport klubu neće ostati kvalitetan sport, već da će se sav kvalitetan sport prebaciti na Novu sport, kao što oni sada imaju kampanju u BiH", naveo je Lučić.

Lučić ističe da je podnet zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, i dodaje da su se obratili ambasadama EU i Evropskoj komisiji jer se radi o kompanijama koje posluju u EU.

Kako isitče Predrag Ćulibrk, Junajted medija jeste konkurent Telekomu Srbije, ali dodaje da su namerno izbegavali da potpišu ugovor sa Telekomom.

Ćulibrk dodaje da je namera Junajted medije da spreči širenje Telekom Srbije.

"Namera SBB je bila da potpuno zavladaju teritorijom Srbije. Na sve načine su pokušavali da sa međunarodnim kanalima kroz ekskluzivne aranžmane potpišu takve aranžmane i izbace Telekom Srbiju, eklatantan primer za to su Fox kanali", rekao je Ćulibrk i ponovio da su spremni da ponovo razgovaraju, ali bez pretnji isključivanjem kanala.

Ćulibrk dodaje da je veliki broj korisnika već 18. januara zvalao da se raspita za kanale, a prevashodno za kanal Sport klub.

Vladimir Lučić je rekao da Telekom nije dobio nikakav predlog od Junajted medije da emituje pojedinačno kanal N1 i dodao da očekuju da Telekomu uključe svih 17 kanala, a ne samo pojedinačne televizije. Kaže da je njhov cilj da Telekom Srbija bude lider i da će to ostvariti, a da je teritorijalnim ograničenjem Junajted medija pokušala da spreči širenje Telekoma.

Ćulibrk je rekao da zaposleni N1 treba da se obrate svojim vlasnicima, a ne Telekomu, i dodao da nisu imali nameru da smanje vidljivost te televizije.

Dodao je da od Junajted medije očekuje da kažu Telekomu da uključe svih 17 kanala, a ne samo pojedinačne televizije poput N1.

Što se Telekoma Srbije tiče, kako kaže Ćulibrk, u pregovorima nema nikakve politike, ali se nada da je nema ni sa druge strane.

"Tužićemo Junajted grupu zbog plasiranja lažnih vesti, jer je svima jasno da mi nismo krivac i da nismo isključili kanale, već oni. Mi ćemo pravdu i naknadu štete tražiti na sudu", rekao je Ćulibrk i dodao da je 210.000 korisnika je ostalo bez kanala Junajted medije.

Prema rečima predstavnika Telekoma Srbija, televizija N1 bila je 38. po gledanosti, Sport klub je bio daleko na višem mestu po broju gledanosti.

"Problem volje za saradnjom je na drugoj strani, možemo da pretpostavimo iz kojih razloga, ali treba pitati i drugu stranu", rekao je Ćulibrk.

Lučić je negirao da je Telekom dobio od Junajted medije ikakav predlog da emituje pojedinačno kanal N1.

Telekom je, rekao je Lučić novinarima, imao volju ne samo da se nastavi saradnja kada je reč o Kopernikusu i Radijus vektoru, već i da se proširi signal N1 i Sport kluba na druge kablovske operatere, koji posluju pod brendom Supernova, kao što su Telemark i Avkom.

"Mi smo tako ponudu od 12. decembra 2019. i dobili na sva četiri pravna lica. Nažalost, tokom pregovora kada smo već prihvatili glavne komericijalne uslove i cenu i dužinu trajanja, došlo je do promene uslova. Tekst ugovora smo dobili tek 15. januara koji nije bio u skladu sa zakonom pošto je imao ograničenje teritorije, na naše veliko razočarenje i na sve kanale kao što je Nova sport".

"Da li je to ozbiljno poslovanje između privrednih društava? Spremni smo da uključimo svih 17 kanala. Kada dobijemo pisanu ponudu svakako da ćemo odgovoriti. Da li zaista mislite da Telekom nema svojih poslovnih interesa kao akcionarsko društvo? Gospodo iz Junajted medija grupe, molimo vas, javite nam se da nastavimo razgovore u interesu svih korisnika, građana Srbije, kako bismo završili ovu agoniju", rekao je Ćulibrk na pres konferenciji.

Povreda konkurencije

Foto: Tanjug, Rade Prelic
Predstavnik advokatskog tima Telekoma, iz Kancelarije Gecić, Ognjen Colić je ukazao da je Antimonopolski zakon jasan i da je se jasno vidi da takve radnje Junajted medije predstavljaju nedovosmislenu povredu tog zakona, pošto je predviđena podela tržišta, odnosno da deo korisnika u jednom gradu može da gleda kanale, a u drugom gradu ili opštine da ne može.

"To je podela tržišta koja je zabranjena i predstavlja povredu konkurencije", naglasio je on.

Dodaje da su takve radnje zabranjene ne samo pravnom subjektu koji tako nešto nudi, već i onom ko bi tako nešto prihvatio. Prema njegovim rečima, zaključenje takvog ugovora bi za oba pravna subjekta moglo da ima za posledicu izricanje kazni do 10 odsto konsolidovanog prihoda pre poreza i to ne samo jednog subjekta, već cele korporativne grupe.

Takođe, dodaje Colić, takav pravni rezon je više puta potvrđen kroz praksu Evropske komisije za zaštitu konurenciju. Podseća i da je Srbija zemlja potpisnik S SP sporazuma i da je Srbija i posebnom klauzulom obavezana da njeni organi prate evrposku konvenciju za zaštitu konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: