Nemci traže banatsku trsku, otvoren konkurs za sekače

Belo Blato -- Sekači trske iz Belog Blata ovih dana imaju pune ruke posla.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/ekays
Foto: Depositphotos/ekays

Godišnje se u okolini tog banatskog sela iseče više od stotinu hiljada snopova trske koja se koristi za pokrivanje krovova i proizvodnju štukatura i ploča za izolaciju.

Godišnje se iz tog kraja izveze oko pedeset šlepera kvalitetne trske, piše RTS.

Trska se seče uglavnom tokom zime, nekada se to radilo ručnim kosama zatim kosačicama a u poslednje vreme kombajnima, što znatno olakšava i ubrzava posao.

Za razliku od prošlogodišnje zime koja je obilovala sa snegm, ovi dani januara idealni su za seču.

Erne Ladvanski iz Belog Blata kaže da je izuzetno lepo vreme, nema magle, nema inja, trska je suva što znači da je za košenje idealna.

"Radićemo do uveče punom parom", kaže Ladvanski ističući da kombajn zamenjuje desetak sekača.

Najveći problem u ovoj proizvodnji je nedostatak mlađih radnika. Tokom cele sezone je otvoren konkurs ali nema zainteresovanih, jer su mladi uglavnom za boljim poslom otišli u inostranstvo. Među retkim koji su ostali je Ferko Dvorski.

Ferko Dvorski iz Belog Blata koji ima 21 godinu kaže da ostaje u selu i da mu posao nije težak.

Zaposleni kažu da je ovo klimatski najpovoljnija godina u protekloj deceniji pa očekuju i dobre rezultate.

"Plan je kao i svake godine, očekujemo šezdeset hiljada snopova, ne mogu da tvrdim ali sam optimista, mislim da je to ove godine realno i može biti i malo više. Trska kao i do sada završava u Nemačkoj, sto posto naše proizvodnje izvozimo za Nemačku", kaže Nebojša Superov, direktor firme "Jedinstvo" iz Belog Blata.

Trsku seku uglavnom muškarci, dok u pogonu rade isključivo žene, posao je normiran, ali to za tridesetak radnica nije neka poteškoća.

strana 1 od 171 idi na stranu