Svega 2,3 odsto zaposlenih žena radi u sektoru transporta

Od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji svega 2,3 odsto radi u sektoru transporta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 24.01.2020.

11:56

Svega 2,3 odsto zaposlenih žena radi u sektoru transporta
Foto: Depositphotos/Artzzz

To je danas izjavila potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović na predstavljanju rezultata Studije "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji".

Na otvaranju konferencije na kojoj su predstavljeni ključni rezultati studije, Mihajlović je navela da žene čine 20 odsto zaposlenih u sektoru transporta, kao i da su slabo zastupljene na rukovodećim mestima.

"Ne možemo da odvojimo bilo koji sektor, pa ni sektor transporta od rodne ravnopravnosti. Transport nisu samo dobri putevi, transport su i korisnici, a žene kao korisnici imaju puno problema, koje dalje utiču i na njihovu mogućnost zapošljavanja i položaj u društvu", kaže Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je studija pionirski poduhvat i da je Srbija prva u regionu uradila takvu studiju, a da će njeni rezultati poslužiti prilikom izrade nacionalne strategije razvoja saobraćaja u Srbiji i da je prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta.

Rekla je da rezultati studije nisu pohvalni zbog malog učešća žena u tom sektoru, ali da su dobra smernica u unapređenju i usluga i samog transporta. Naglasila je da će se raditi na poboljšanju kvaliteta života svih građanki i građana, i da će zato, kaže, unapređenje transportnih usluga biti jedna od važnih odrednica nove strategije saobraćaja.

Menadžerka Svetske banke za transport za Evropu Karla Gonzalez Karvahal rekla je da je u transportnim politikama sve važnija rodna komponenta i urbana mobilnost, koji menjaju način razmišljanja o saobraćaju. "Srbija ide putem kojim je krenula i Evropa, da shvata da transport nije rodno neutralan, i studija koja je urađena je prvi korak u tom pravcu", rekla je menadžerka Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: