Brnabićeva u Davosu razgovarala s predstavnicima Filipsa i Simensa

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, održala je danas niz važnih sastanaka za srpsku ekonomiju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

18:31

Brnabićeva u Davosu razgovarala s predstavnicima Filipsa i Simensa
Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC

Posebno je značajan, kako kaže, susret s predstavnicima kompanije Filips, koju srpska vlada pokušava da dovede u Srbiju.

"Stigli smo jutros u Davos i nastavljamo (posle predsednika Aleksandra Vučića) sastanke i prisustvo Srbije na ovom važnom događaju. I danas smo imali jako dobre i važne sastanke za našu ekonomiju", rekla je Brnabićeva.

Izdvojila je, takođe, sastanak sa zamenikom generalnog direktora Simensa i naglasila da ta kompanija zapošljava u Srbiji skoro 2.000 ljudi, kao i da planiraju da dalje prošire investicije.

"Planiraju dalje proširenje, na čemu vlada intenzivno radi, a tu je reč o njihovom pogonu u Kragujevcu, ali i još nekim stvarima o kojima razgovaramo", navela je premijerka.

Ističe da je imala odličan sastanak i sa predstavnicima holandske kompanije Filips, koja još nije prisutna u našoj zemlji i vlada pokušava takve kompanije da dovede.

Brnabićeva, koja će boraviti u Davosu do 24. januara, naglašava da je cilj da se takve kompanije uključe u transformaciju srpske ekonomije, kako bi bila mnogo konkurentnija i da bi se više investiralo u istraživanja, razvoj i inovacije i brzo podigli naš BDP i prosečne plate.

Dobar sastanak je Brnabićeva, kako navodi, imala i sa novim predsednikom Evropskog istraživačkog saveta Maurom Ferarijem, koji je od januara na toj funkciji, a prošle godine je posetio Srbiju.

"Imali smo sa njim odlične sastanke. Imamo dobru saradnju i nadam se da će biti još bolja tokom ove i naredne godine zahvaljujući tome što smo sada osnovali Fond za nauku koji radi upravo po ugledu na Evropski savet za istarzizvanje i razvoj. To je za mene kao premijeru jedan od prioriteta za dalje unapređenje naše ekonomije", rekla je ona.

Brnabićeva je imala sastanak i sa direktorkom Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju Martinom Larkin, kao i da je imala dalje razgovore o već postignutom dogovoru da će Regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju biti u Beogradu.

"Nastavljamo da radimo na tome i danas smo postigli konrektan dogovor. Od februara pred otvaranje Regionalnog centra idemo u radionice u Srbiji, i u regionu", istakla je Brnabićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: