Kotlarnice ugašene novcem od termoelektrane: U Obrenovcu vazduh bolji nego na Novom Beogradu

Obrenovac -- Beogradska opština Obrenovac ima dobar kvalitet vazduha, bez obzira na to što se u ovoj opštini nalazi najveća termoelektrana u Srbiji.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/kodda
Foto: Depositphotos/kodda

Zahvaljujući novcu koji opština dobija od Termoelektrane "Nikola Tesla", ugašene su kotlarnice u svim javnim objektima i uvedeno je centralno grejanje.

Dim iz dimnjaka Termoelektrane "Nikola Tesla" deluje zastrašujuće, ali za razliku od beogradskog vazduha, koji je danas bio i u "narandžastom", u Obrenovcu je u "zelenom", što znači da je dobrog kvaliteta, objavio je RTS.

Poređenja radi, na osnovu meranja "Er vižuala" i Agencije za zaštitu životne sredine, skoro tri puta je manja koncentracija PM čestica u Obrenovcu nego na Novom Beogradu.

Žitelji Obrenovca navode da pamte i goru maglu i gori vazduh, a neki kažu da se u vazduhu oseća i nafta.

Samo od TENT-a, opština Obrenovac svake godine dobija 500 miliona dinara za umanjenjenje efekata zagađenja.

Od ovog novca ugašene su kotlarnice u svim javnim objektima i uvedeno je centralno grejanje.

Nastavljena je i saradnja sa Centrom dečjih letovališta, pa će tako i ove godine kao i prethodnih devet, obrenovački osnovci ići besplatno na Goč, Divčibare, Taru.

"I širenje toplifikacione mreže i gašenje individualnih kotlarnica, izgradnja biciklističko pešačkih staza, kako bi ljudi mogli biciklom ići u grad da ne koriste svoj individualni automobil, zamena vozila za javni prevoz, to se sve finasira tim sredstvima", rekao je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Povećanje kapaciteta "pluća grada"

Od novca koji Obrenovac dobija od TENT-a sade se i drvoredi u gradu.

"Prvi red je likvidambar, zatim su dva reda breze i onda imamo bor na kraju, što se pokazalo kao najbolja neka mešavina da kažem koja najbolje utiče na kvalitet vazduha u Obrenovcu", naveo je Svetozar Andrić, direktor Javnog preduzeća za zaštitu životne sredine Obrenovac

Kvalitet vazduha se stalno prati na baznim stanicama, a lekari iz Doma zdravlja savetuju kako se treba ponašati kada je vazduh zagađen. Takvih dana je u prethodnih 30 bilo nekoliko.

"Postoje da kažem isparenja odnosno mirisi koji se šire u okolini svih tih fabrika, to stanovnici koji žive tamo znaju, ali ono što ja žerlim da istaknem to je da se kroz bazne stanice tačno meri prisutnost loših materija u tim vrstama mirisa. Znači nije isto kada vi vidite dim i kada ga osetite i šta je u tom dimu i da li je za stanovnišvo opasno. Nikad nećemo skrivati ako je nešto opasno", istakao je Miroslav Čučković.

Rekonstrukcija elektrofiltera urađena je na svim termoelektranama, i na Termoelektrani "Nikola Tesla", pa je emisija PM čestica dva i po puta manja, kažu u EPS-u.

Najvredniji projekat, koji košta 217 miliona evra, i tehnički je najsloženiji, jeste odsumporavanje. Radovi na četiri bloka TENT-a A su počeli pre godinu dana, a rok za završetak je 42 meseca.

Kada ovaj deo posla bude urađen, emisija sumpornih gasova smanjiće se devet puta. U planu je izgradnja sličnog postrojenja i na ostalim blokovima TENT A i na TENT-u B, kažu u EPS-u.

strana 1 od 171 idi na stranu