Toplana utužuje neplatiše: Angažovani sudski izvršitelji

Javno preduzeće "Toplana" u Jagodini, koja greje oko 6.000 stanova, utužuje potrošače, a angažovani su i sudski izvršitelji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2020.

12:12

Toplana utužuje neplatiše: Angažovani sudski izvršitelji
Foto: Depositphotos/rparys

Jagodinska toplana osim stanova greje i administrativni centar, socijalne, predškolske i školske ustanove, a na taj korak odlučila se zbog zbog dugovanja građana i korisnika poslovnog prostora, koja se mere stotinama miliona dinara.

Tekući račun "Toplane", zbog njenog duga "Srbijagasu" za gas, lane je bio 230 dana u blokadi.

Najveći rizik u poslovanju "Toplane" u Jagodini je nelikvidnost, koja je posledica loše naplate potraživanja, a koja za posledicu ima veliki dug prema "Srbijagasu". To je prouzrokovalo i čestu blokadu tekućeg računa u 2019. godini, kada je Toplana bila 230 dana u blokadi, stoji u izveštaju ovog preduzeća Skupštini grada.

Dug na kraju prošle godine bio je 892.769.000 dinara, najviše "Srbijagasu" za gas.

Izražena nelikvidnost znatno otežava normalan rad preduzeća, navodi se u izveštaju koji su, jednoglasno i bez diskusije prihvatili odbornici Skupštine grada.

Sednici je predsedavao predsednik Skupštine Dragan Marković. "Toplana se trudi da poveća naplatu potraživanja kontinuiranim slanjem opomena za dospele a nenaplaćene obaveze kao i utuženjima velikog broja dužnika", navodi se u izveštaju Skupštini grada i ističe da je "ukupan iznos spornih potraživanja 117.621.912 dinara". "Uz poštovanje zakonskih odredbi angažovani su sudski izvršitelji, koji uz koordinaciju Odeljenja naplate, značajno doprinose povećanju procenta naplate spornih potraživanja", kaže direktorka "Toplane" Nadežda Marković - Purić.

Toplana, godišnje za kamate na kredite za održavanje tekuće likvidnosti, plaća oko 35.000.000 dinara. Za ovu godinu planirala je kratkoročno zaduženje u iznosu 100.000.000 dinara koji će biti iskorišteni za izmirenje dospelih obaveza prema Srbijagasu.

Sa jagodinske Toplane, prošle godine se, na lični zahtev, isključilo 124 potrošača, 119 korisnika stambenog i pet poslovnog prostora, korisnika 7.026 kvadratnih metara prostora.

"Trend isključenja je opadajući, svake godine sve manje korisnika se isključuje i opredeljuje za drugu vrstu grejanja", rekla je Tanjugu Marković - Purić.

Pre tri godine, sa "Toplane" se u jednoj godini isključilo 600 potrošača, navodeći, "skupo grejanje", a isključivanje je nastavljeno i narednih godina.

Toplana greje 2.885.842 kvadratna metra prostora, 2.464.455 stambenog i 421.387 poslovnog prostora.

"U ovoj godini nije predviđeno povećanje cene grejanja", rekla je Marković - Purić, uz objašnjenje da "cene toplotne energije odobrava lokalna samouprava i nadležno ministartsvo".

Grejanje u Jagodini je ove zime veoma dobro i kontinuirano, rekli su Tanjugu potrošači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: