Rečni javni prevoz alternativa gradskim gužvama, ali i nova turistička atrakcija Beograda

Beograd -- Uvođenje rečnog javnog prevoza u Beogradu omogućiće alternative u prevozu i biti nova atrakcija u gradu koja bi mogla da privuče još turista.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ztrikic
Foto: Depositphotos/ztrikic

Tako kažu u gradskom Sekretarijatu za javni prevoz koji je nedavno raspisao javnu nabavku za izradu studije opravdanosti uvođenja takve vrste prevoza u prestonici.

Prema studiji rađenoj 2003, postojale su dve moguće linije rečnog prevoza - prigradska, od Obrenovca preko Vinče do Pančeva, i gradska, koja bi povezivala Novi Beograd, Zemun i Adu Huju, kaže za Tanjug gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Međutim, u međuvremenu se u Beogradu dosta toga promenilo, navodi i dodaje da smo poslednjih godina svedoci razvoja i države i glavnog grada u kome ima puno gradilišta i novih atraktivnih zona među kojima je i "Beograd na vodi".

"To je maltene grad u gradu koji će generisati veliki broj kretanja ljudi i putnika. Osim toga, razvijaju se i drugi delovi grada i posle toliko vremena ukazala se potreba da uradimo novu analizu i vidimo mogućosti uvođenja rečnog prevoza", rekao je Vasiljević.

Planirano je da se studija radi šest meseci, a pokazaće koliko je opravdano uvođenje rečnog prevoza u prestonici, koje su moguće linije tog prevoza...

"Osim toga, treba da pruži analizu postojećeg sistema javnog prevoza u smislu pravne regulative postojeće mreže linija drugih vidova javnog prevoza jer kada se uvodi rečni prevoz, on mora da ima adekvatnu vezu sa ostalim vidovima javnog prevoza. Moramo da imamo konekciju stajališta rečnog prevoza sa stajalištima autobuskog i drugog prevoza", pojasnio je Vasiljević.

Namera je, kaže, da se na ovaj način Beograđanima pruži alternativa u prevozu s obzirom na to da se broj registrovanih motornih vozila u gradu svake godine povećava.

"Više od 80.000 novih putničkih automobila ima samo u Beogradu i rečni vid prevoza je jedna od mogućih alternativa, a osim toga, to je i nova atrakcija u gradu koja bi, sa aspekta turizma, mogla da privuče dodatni broj turista", rekao je Vasiljević.

strana 1 od 171 idi na stranu