Mediji: Junajted učinio sve da stane saradnja sa Supernovom

Kompanija u vlasništvu Junajted grupe kojoj predsedava Dragan Šolak učinila je sve kako ne bi došlo do potpisivanja ugovora sa kablovskim operaterom Supernovom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.01.2020.

09:57

Mediji: Junajted učinio sve da stane saradnja sa Supernovom
Foto: Getty images/Adam Berry

Do toga je došlo iako je rukovodstvo tog najmlađeg operatera u Srbiji učinilo sve da se saradnja "Junajted grupom" nastavi, pišu "Večernje novosti".

Beogradski dnevnik navodi da se novi ugovor koji je "Supernovi" ponuđen drastično razlikuje od prethodnog, koji je "Radijus vektor", sada deo "Supernova" brenda, imao sa "Junajted medijom".

Zahtevana je daleko skuplja mesečna nadoknada od postojeće, uslovljeno je širenje mreže, a u čak pet slučajeva insistiralo se na mogućnosti plaćanja penala u iznosu od 18,5 miliona evra, dodaju "Novosti".

List navodi da se uporednim uvidom u stari ugovor, koji je važio da 31. decembra 2019. godine, i u novi koji nije potpisan, vidi da je "Junajted medija" tražila čak 50 odsto veću mesečnu naknadu. Tražili su samo od "Radijus vektora" 164.069 evra, dok su u prethodnom periodu od "Radijusa" naplaćivali u prvoj godini 95.000, a u drugoj 105.000 evra, da bi u poslednjoj godini dobijali 115.000 evra. Za sve članice "Supernova grupe" tražili su 518.000 evra.

"Junajted" je zahtevao i da se u slučaju da se broj korisnika poveća za pet odsto, pregovara o novim uslovima, a ako ne bi bilo dogovora, kompanija koju vodi Šolak bi mogla da raskine ugovor i naplati unapred trogodišnju pretplatu, čime bi penali mogli da dođu do vrednosti od 18,5 miliona evra.

"Supernova" je dalje tražila da distribuira kanale na celoj teritoriji Srbije, ali je "Junajted" insistirao da se isporuka TV signala vrši samo na teritoriji koju su pokrivali kablovski operateri pre nego što ih je pre godinu dana kupio "Telekom Srbija" i uključio ih u sastav "Supernove". List dodaje da se na spisku "zabranjenih gradova" nalaze veliki gradovi poput Novog Sada, Kragujevca i Zrenjanina.

Penali od 18,5 miliona evra pominju se u više navrata, pa se ta cifra navodi i u delu ugovora koji se tiče kvaliteta isporučenog signala i revizije kablovskog sistema. "Novosti" podsećaju da u starom ugovoru stavka tehničke revizije nije ni postojala, već je samo konstatovano da "Junajted" ima posmatrače ako je signal loš.

List navodi da nije teško pretpostaviti da "Junajted medija" nije želela da nastavi saradnju sa konkurentskom firmom, s obzirom da je "Supernova" kompanija u vlasništvu "Telekoma Srbija", koja je kupovinom "Radijus vektora" i velikog broja manjih operatera značajno ugrozila dosadašnjeg dominantnog distributera SBB, koji je upravo u vlasništvu "Junajted grupe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: