Inspekcija ganjala i muzičare: U najluđoj noći opet se radilo na crno

Beograd -- Inspektori rada su tokom novogodišnjih i božićnih praznika u ugostiteljskim objektima širom Srbije zatekli 133 lica na radu na crno.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, Deklofenak
Foto: Depositphotos, Deklofenak

Među njima se našlo pet muzičara koji nisu imali zaključene ugovore kao i osam neregistrovanih subjekata u kojima je 10 osoba radilo na crno.

Inspektorat za rad je tokom novogodišnjih i božićnih praznika, u periodu od 31. decembra 2019. do 14. januara 2020. godine vršio pojačane inspekcijske nadzore u ugostiteljskim objektima i objektima u kojima se organizuju proslave na celoj teritoriji Republike Srbije, a u cilju kontrole radnopravnog statusa radno angažovanih lica i kontrole angažovanja izvođača estradno - muzičkih programa prema Posebnom kolektivnom ugovoru za radno angažovanje estradno - muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu.

Inspekcijskim nadzorima, koji su izvršeni u 420 ugostiteljskih objekata, obuhvaćeno je 1.456 lica, od kojih je 133 radilo na crno.

U kontrolisanim ugostiteljskim objektima u kojima je organizovan muzički program, muzičari su bili angažovani u skladu s Posebnom kolektivnom ugovoru za radno angažovanje estradno - muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, osim u jednom ugostiteljskom objektu u Šapcu gde je zatečen muzički sastav od pet muzičara, koji nisu zaključili ugovore o izvođačkom delu sa poslodavcem koji obavlja ugostiteljsku delatnost, a koji ih je angažovao.

Inspekcijskim nadzorima je utvrđeno i osam neregistrovanih subjekata, u kojima je pored fizičkih lica koja obavljaju neregistrovanu ugostiteljsku delatnost, zatečeno i 10 lica na radu na crno.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori rada su podneli 64 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa, a doneto je i 70 rešenja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, od kojih 25 rešenja o zabrani rada na mestu rada, navodi se u saopštenju Ministarstva za Rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

strana 1 od 171 idi na stranu