Rodno selo našeg pesnika dobija sportski centar: Urbanizacija poetičnog predgrađa Vojvodine

Grad Novi Sad je odlučio da omogući urbanizaciju jednog od svojih najpoetičnijih predgrađa.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

13:20

Rodno selo našeg pesnika dobija sportski centar: Urbanizacija poetičnog predgrađa Vojvodine
Foto: Depositphotos, gezafarkas

Selo Kovilj, rodno mesto srpskog pesnika Laze Kostića, poznato i po pravoslavnom manastiru Kovilj, koji je prema predanju osnovao Sveti Sava, ali i po divljem ritu Arkanj, zvanom bački Amazon, i čuvenoj čardi "Na kraju sveta", uskoro bi moglo da dobije stambeno-poslovne zone i sportski centar.

Prema Konceptualnom okviru plana detaljne regulacije prostora za porodično stanovanje i sportski centar u Kovilju, čiji je naručilac Grad Novi Sad, a koji je izradilo novosadsko javno preduzeće Urbanizam, na prostoru površine oko 62,40 hektara koji sada delom zauzimaju povrtnjaci i vinogradi moguća je gradnja stambenih objekata za porodično stanovanje, moguće i poljoprivrednog tipa, kao i stambeno poslovnih objekata, a posebno je poželjno poslovanje iz oblasti obrazovanja, zdravstva i brige o starim licima. Dozvoljena spratnost objekata je P+1+Pk.

Planom je predviđena i gradnja sportsko-rekreativnog centra na površini od 10,5 hektara, u okviru kojeg je planirana gradnja sportskih terena za različite sportove i univerzalna hala od oko 2.500 m2, uz koji je predviđen i manji hotel za smeštaj korisnika sportskog centra, prenosi eKapija.

Prostor namenjen gradnji je samo delimično infrastrukturno opremljen, nije povezan sistemom javnog prevoza i nema izgrađene biciklističke staze, pa je planirana izgradnja saobraćajnica, nove mreže elektronskih komunikacija, sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže, kanalizacione mreže atmosferskih voda, gradnja novih trafostanica ili priključaka na postojeću mrežu, ali i postavljanje solarnih panela na krovove objekata, postavljanje solarnih kolektora i korišćenje toplotnih pumpi za grejanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: