"Danas je ovde 3.000 radnika, a biće ih i više" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas fabriku Mei Ta Europe u Obrenovcu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

12:34

Foto: Tanjug, Zoran Zestic

"Ova fabrika danas zapošljava 3.000 ljudi, bio sam zadivljen onim što su mi pokazali, ali nam je za to potrebno da imamo obučene ljude koji mogu da napreduju", rekao je Vučić mladim radnicima fabrike.

Vučić je obišao livnicu i pogon za mašinsku obradu posle čega je razgovarao sa učenicima Tehničke škole iz Obrenovca. Prisustvovao je obuci za novozaposlene, kao i predavanju za učenike obrenovačke Tehničke škole, koja se organizuje u toj kompaniji.

"Posebno sam srećan zbog mogućnosti da se bavimo dualnim obrazovanjem i pored bezbroj otpora. Srećan sam što postoji ovako jaka i moćna fabrika u Obrenovcu", poručio je Vučić.

Predsednik je istakao da je država mnogo pomogla otvaranju fabrike u Obrenovcu.

"Mnogi su tada bili skeptični, a danas je 3.000 radnika ovde i biće ih i više u budućnosti", istakao je Vučić. "Napadali su me novinari da u ugovoru piše da će biti 700 radnika, a da sam ja rekao 1.500. A danas ih je ne 1.500, već 3.000. Danas je 3.046 radnika u delu gde 50 godina nije bilo nijedne fabrike", podvukao je Vučić.

On je podsetio da se mnogo čekalo na autoput kroz Obrenovac, da su selima ljudima čekali na kanalizaciju, a da je više od 250 miliona evra uloženo u obnovu te opštine posle poplava iz 2014. godine.

"Saglasan sam sa Milojkom Arsićem da će nam trebati vremena da stignemo Mađarsku po standardu, ali podsećam da smo u njegovo vreme, poredeći se sa tom zemljom, govorili o zaostajanju, a sada o sustizanju", kazao je predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Povodom procena Arsića da će Srbiji trebati 30 godina da sustigne Mađarsku, Vučić kaže da je njegova procena da će nam trebati manje vremena, ali da je suština u tome da se danas svakako govori o tome kolikom brzinom stižemo pojedine evropske zemlje, što govori da Srbija jeste na dobrom putu, te da i oni koji kritikuju moraju da priznaju da Srbija danas napreduje.

On je istakao da se danas govori kojom ćemo brzinom da stignemo Mađarsku, Slovačku, Češku, neke druge zemlje, što, kaže, govori koliko je Srbija na dobrom putu.

"Ja sam zadovoljan što oni koji nas kritikuju moraju da priznaju da napredujemo i to brže nego neke razvijene zemlje zapada. A da li možemo brže... Daćemo sve od sebe i zato je važan 'Program 2025', da ga ispunimo i da budemo posvećeni", rekao je Vučić.

Vučić je fabriku posetio u pratnji predsednika Mei Ta grupe Ben Čena, ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo, predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, ministra prosvete Mladena Šarčevića, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Mei Ta Europe je kompanija koja se bavi proizvodnjom automobilskih delova, delova motora i opštih industrijskih delova.

Prva fabrika u Bariču kod Obrenovca otvorena je u aprilu 2017.godine, a druga u junu prošle godine. Mei Ta je ukupno u dve fabrike u Obrenovcu uložila 150 miliona evra, a zapošljava 3.050 ljudi. Postoji potreba za novim zaposlenima i zato konstantno organizuju obuke za nove radnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: