Novi udarac za taksiste, UBER dolazi u Srbiju?

Beograd -- Poznata svetska kompanija "Uber" dolazi u Srbiju?!

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, Vicdemi, 153391206
Foto: Depositphotos, Vicdemi, 153391206

Zloupotreba imena?

Kada se pristupi aplikaciji koja se preko SMS poruka predstavlja kao "Uber", ni jednom delu se ne navodi da je reč o pravom "Uberu". U opisu poslovanja stoji da imaju samo 350 zaposlenih i da posluju u dve države.

Kako B92 saznaje, veliki broj taksista širom Srbije u četvrtak je dobio ponudu da putnike prevoze preko ove aplikacije.

Jedan broj taksista dobio je SMS poruku u kojoj ih predstavnici firme iz Birmingema zovu da se "povežu i zarade". U poruci je naveden britanski broj telefona, kao i sajt Povezi.me registrovan u Crnoj Gori.

"Imamo informaciju da je UBER pustio aplikaciju za vozače i korisnike u Srbiji. Strukovno udruženje taksita - SITAB, tražilo je od Ministarstva saobraćaja sastanak Radne grupe. Zakon se ne sprovodi od strane inspekcije i komunalne policije prema licima i privrednim subjektima koja u formi udruženja koriste Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Ovde je sada reč o firmama koje protivno Zakonu o prevozu putnika, bez ispunjavanja zakonom propisaniih uslova za vozače i pravne subjekte obavljaju i organizuju taksi prevoz", za B92 kaže Vlado Bulatović, predsednik SITAB-a.

Bulatović navodi da u Srbiji, poput UBER-a već posluje CarGo.

Poziv da vozi preko aplikacije Uber dobio je taksista iz Zrenjanina Vladimir Karadžin.

"Preko SMS ekspres servisa dobio sam ovu poruku. Pomislio sam da je neka provokacija, jer se navodi da je firma u Engleskoj, a sajt je registrovan u Crnoj Gori. Proverio sam, taj sajt zaista postoji", za B92 navodi Karadžin, predsednik SITAZ-a, Strukovnog udruženja taksi prevoznika iz Zrenjanina.

Podsećamo, pre dva meseca Beograd je desetak dana bio paralisan zbog protesta beogradskih taksista. Da li će dolazak Ubera biti povod da se oni vrate na ulicu?

Foto: B92
Foto: B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu