Šoping u novoj godini: Papirne, eko-kese i cegeri zamenili plastiku

Tri dana otkako je počela da važi zabrana korišćenja plastičnih kesa većina velikih maloprodajnih objekata, kao i pijace, pridržavaju se usvojenih propisa.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 03.01.2020.

18:03

Šoping u novoj godini: Papirne, eko-kese i cegeri zamenili plastiku
Foto: Depositphotos/pressmaster

Kupcima nude papirne i biorazgradive kese.

Za ovu odluku, donetu radi očuvanja životne sredine, spremni su i građani koji idu u kupovinu sa cegerima i tako pokazuju ekološku svest.

U "Maksi", "Tempo" i "Shop&Go" prodavnicama u Beogradu od prvog dana Nove godine kupcima su na raspolaganju višekratne biorazgradive kese napravljene od reciklirane plastike, papirne kese i cegeri, kažu Tanjugu u kompaniji "Delez Srbija" koja je vlasnik tih maloprodajnih lanaca.

Najavljuju da će ove novine postepeno biti uvedene i u drugim gradovima širom Srbije, te da će u cilju daljeg smanjenja upotrebe ukupne količine plastike, kupci u narednom periodu imati mogućnost da koriste i ekološke vrećice za višekratnu upotrebu na odeljenju voća i povrća.

"Građani već dolaze u nabavku sa cegerima, ali ono što je posebno bitno je da imaju i sve veću svest o tome koliko je ovo važan korak u zaštiti životne sredine", kažu u kompaniji "Delez Srbija".

U Aroma marketima, takođe, od početka godine potrošacima nude papirnate kese i dve vrste cegera - potrosački ceger i ekološke pvc kese za višekratnu upotrebu koje su debljine preko 50 mikrona.

U Aromi za Tanjug kažu da će posle praznika kupcima ponuditi i kese koje su 100 odsto razgradive, prirodnog porekla, odnosno od prirodnih materijala.

Kada je reč o beogradskim pijacama, portparol JKP "Gradske pijace" Jelena Nikolić kaže da je to preduzeće spremno dočekalo Odluku o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga i na vreme obavestilo sve svoje zakupce da prvog januara počinje njena primena.

"'Gradske pijace' su poslednjih dana prošle godine darivale svoje verne potrošače platnenim cegerima, kako bi uticali na promenu njihovih navika i smanjenje upotrebe plastičnih kesa, a samim tim i na očuvanje životne sredine", rekla je Nikolić.

Navela je da će se sa time nastaviti i najavila da će već 6. januara biti organizovana besplatna podela cegera na pijacama Blok 44, Skadarlija, Zeleni venac, Banovo brdo.

Na Kalenić pijaci prodavci se uveliko pridržavaju propisa i robu pakuju u plastične kese sa oznakom da su razgradive.

Nadležne opštinske komunalne inspekcije su ovlašćene da utvrđuju nepravilnosti u primeni ove odluke, a za one koji se ne budu pridržavali propisa predviđene su novčane kazne i do 150.000 dinara.

U Sekretarijatu za poslove komunalne milicije objašnjavaju da je za prekršaj koji načini pravno lice propisana kazna u iznosu od 150.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 25.000 dinara, dok će preduzetnik za prekršaj morati da plati 75.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: