Investicija od 100 miliona evra: Evo gde će se graditi novi vetropark u Srbiji

Potpisan je ugovor o početku izrade plana detaljne regulacije za područje na kojem će se graditi 21 turbina na vetar za proizvodnju električne energije.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 02.01.2020.

11:20

Investicija od 100 miliona evra: Evo gde će se graditi novi vetropark u Srbiji
Foto: Epa, Ingo Wagner

Za ovo područje kažu da je najbolja lokacija u Srbiji za vetropark

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, i Jelena Radić, direktorka srpske kompanije "Kodar elektromontaža", potpisali su ugovor o početku izrade plana detaljne regulacije za područje Crni vrh, gde je planirana izgradnja vetroparka u kome će biti ukupno 21 turbina za proizvodnju električne energije, prenose "Večernje novosti".

Kako je naglašeno, vetropark bi trebalo da bude snage 50 megavata. Na teritoriji Bora bilo bi napravljeno 14, a u ataru Žagubice sedam vetrogeneratora. Vrednost investicije se procenjuje na 100 miliona evra.

Radićeva je podvukla da je Crni vrh, verovatno, najbolja lokacija za izgradnju vetroparka u Srbiji i objasnila da se ispitivanje snage vetra na tom području obavljaju već sedam godina. Ona je istakla i da se do 2021. godine planira pribavljanje građevinske i energetske dozvole, nakon čega će početi izgradnja vetroparka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: