Novi projekat Srbije i Švajcarske: "Tehnopark Srbija 2"

Potpisan je Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Švajcarske o projektu "Tehnopark Srbija 2 - podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova".

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 27.12.2019.

14:38

Novi projekat Srbije i Švajcarske:
Foto: Depositphotos, Rawpixel_

Sporazum su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge.

Cilj projekta je unapređenje konkurentnosti privrede i povećanje izvoza visokotehnoloških kompanija iz Srbije.

Vlada Švajcarske doniraće u naredne četiri godine 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno tehnoloških parkova u Srbiji kroz ovaj projekat, a koji se nadograđuje na prethodni, koji je takođe finansiran od švajcarske vlade.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge je istakao da je vrednost ovog projekta 3,3 miliona evra.

"Manje je pitanje novca, a mnogo veće prijateljstva između naše dve zemlje. Veoma impresivni rezultati su postignuti u prvom projektu u Beogradu, koji je razvio više od 300 novih visokotehnoloških poslova i 25 miliona evra dodatnog prihoda zahvaljujući izvozu proizvoda i usluga", istakao je Ge.

Naučno-tehnološki park Beograd sada razvija više od 70 startap i tehnoloških razvojnih kompanija. Tokom realizacije novog projekta, zahvaljujući postignutim rezultatima, model znanja i iskustva NTP Beograd, biće preneti u Niš i Čačak kako bi se pomagao razvoj naučno-tehnoloških parkova u tim gradovima.

Ministar Šarčević je objasnio da je projekat u Nišu u poodmakloj fazi i da počinje realizacija projekta u Čačku.

"Beograd 1 i 2, sada Niš, pa Čačak i tu nije kraj. Ogromnu zahvalnost imamo prema švajcarskoj vladi, ne samo u razumevanju za ovakve projekte, već i zbog drugih projekata u domenu nauke i obrazovanja. Švajcarski eksperti nam puno pomažu u brojnim oblastima. Sve ono što se radi jeste zbog toga kako bi mladi ljudi i naučnici ostali u zemlji", rekao je Šarčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: