Srbija dobija još jedan vetropark: U Alibunaru čak 58 turbina

Potpisan je ugovor o pravu na korišćenje i postavljanje energetskih kablova za potrebe izgradnje novog vetroparka Banat 1 u Alibunaru.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2019.

19:30

Srbija dobija još jedan vetropark: U Alibunaru čak 58 turbina
Foto: Epa,INGO WAGNER

Dokument je potpisan u toj južnobanatskoj opštini između predstavnika tamošnje lokalne samouprave i belgijsko-holandske kompanije Vind vižen (Wind Vision), koja je investitor.

Prema rečima predsednika alibunarske opštine Dušana Dakića, u pitanju je krovni ugovor iz kojeg će proisteći svi ostali sporazumi u vezi s izgradnjom vetroparka, koja se očekuje naredne godine. Postavljanje kablova do mesta na kojima će biti podignute turbine jedan je od osnova za započinjanje tog velikog posla, napominje Dakić:

"Kompanija Wind Vision završila je ispitivanje bunara u Seleušu, gde će uskoro početi i montažu beton - baze, koja joj je neophodna za izradu putne mreže kroz njive. To je prvo s čim će se početi realizacija projekta, jer je kompaniji potrebna čvrsta mreža puteva. Računa se da će biti duga oko 70 kilometara, kroz atare, da bi mogla da gradi noseće stubove i doprema turbine i druge delove", objašnjava Dakić.

Novi vetropark imaće 58 turbina i protezaće se od Vladimirovca, na teritoriji opštine Alibunar, prema Novom Kozjaku, navodi eKapija.

Sadašnji vetroparkovi Malibunar i Alibunar, koje je izgradila belgijska kompanija Elicio, ukupno imaju 24 turbine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: