"Od Beograda do Čačka za sat vremena": Za dve godine biće povezan Kruševac, a za tri i Kraljevo

Ova godina je veoma važna za Srbiju u infrastrukturi - brojimo 350 kilometara auto-puteva koje smo pustili u saobraćaj.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

09:06

Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Ovim rečima potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, je prokomentarisala početak izgradnje Moravskog koridora, modernog i prvog digitalnog auto-puta koji će spojiti Srbiju sa Srbijom.

Ona je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, istakla da je važno da gradimo auto-puteve, jer oni znače nove investicije i bolji život za naše građane.

“To 2012. niste mogli da vidite. Zatekli smo nezavršene projekte, nije bilo radova. Danas mi iz srpskog budžeta izdvajamo 150 miliona evra za Moravski koridor, o čemu smo mogli samo da sanjamo 2012. Biće ovo moderan auto-put, kao što je svaki kilometar koji smo do sada pustili izgrađen po svim svetskim standardima”, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je podsetila da projekat izgradnje Moravskog koridora podrazumeva i regulisanje toka Zapadne Morave, kao i prvi digitalni koridor, što podrazumeva da će vozači imati sve neophodne informacije po ulasku na auto-put, od vremenskih uslova, do toga gde su gužve i ostalo.

“Grad Kruševac, odakle smo juče započeli radove, završio je kompletnu eksproprijaciju. Za dve godine biće povezan sa Koridorom 10, Kraljevo ćemo povezati za tri godine, a ceo auto-put biće gotov za četiri godine. Nikada se više neće ponoviti da neki put gradimo 10, 20 ili 40 godina”, zaključila je Mihajlovićeva.
Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije
Deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca biće puštena u saobraćaj u sredu, nakon čega će se od Beograda do Čačka stizati za sat vremena, kaže ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

"O tome smo samo mogli da sanjamo do pre nekoliko godina", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je taj projekat završen u roku i da su ga gradile zajedno kineske i srpske kompanije.

"Izgrađeno je 17,6 kilometara auto-puta, plus velelepni most preko Save i Kolubare. Puštanjem u saobraćaj ove deonice koja je deo "Miloša Velikog" smanjićemo gužve koje sada postoje na ulasku na ovaj auto-put", istakla je Mihajlović.

Ona je navela da se izgradnja "Miloša Velikog" nastavlja i da će do kraja 2021. biti završena deonica od Čačka do Požege. "Radimo i na izradi projektno-tehničke dokumentacije od Požege do granice sa Crnom Gorom. Vrednost same dokumentacije je 50 miliona evra", istakla je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: