"Grad na umiranju" juriša ka preporodu: Stižu stanovi, fabrike i novi stadion

Grad na Ibru ubrzano kreće putem privrednog i društvenog razvoja. U Kraljevu, koje broji 125.000 stanovnika, trenutno ima petnaest gradilišta.

Srbija

Izvor: RINA

Nedelja, 15.12.2019.

16:20

Foto: RINA

"Grade se stanovi za pripadnike bezbednosti, preko dve fabrike koje u narednim godinama treba da uposle sedam hiljada ljudi, do izgradnje puteva, mostova i drugih infrastrukturnih objekata", izjavio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

"Ova infuzija je bila preko potrebna ovom gradu koji je dugo bio nazivan 'gradom na umiranju', čak i od onih koji su ga i doveli do takvih pozicija.Stanje se menja brzo na bolje", kaže Terzić za RINU.

Jedan od najvećih objekata koji se trenutno gradi u Kraljevu a finansira se iz gradskog budžeta, preko Direkcije za uređivanje građevinskog zemljišta je Atletski stadion koji je decenijama bio prepušten propadanju i nebrizi.

"Posle svih problema koji su pratili rekonstrukciju stadiona, mnogi od njih su bili objektivne prirode, radovi se ubrzano privode kraju, bar ono što je planirano za ovu godinu. Do kraja decembra stadion će biti asfaltiran, na proleće presvučen tartanom i time ćemo dobiti moderno sportsko zdanje koje će ispunjavati uslove za održavanje međunarodnih takmičenja. Izgubili smo organizaciju Balkanskih juniorskih atletskih igara, ali više se tako nešto neće ponoviti jer ćemo ispunjavati uslove da konkurišemo i za veća atletska takmičenja. Investicija koja nas je koštala oko 190 miliona dinara opravdaće ulaganja i u to sam siguran", kaže Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za upravljanje građevinskim zemljištem Kraljevo.

Moravski koridor spojiće Kraljevo sa svim značajnim evropskim putevima što otvara perspektive još bržeg i snažnijeg ekonomskog i svakog drugog razvoja i napretka.

"Jedna od ključnih investicija je i izgradnja Severne obilaznice oko grada koja ima višestruku značaj. Izgradnjom 1.200 metara od predviđenih sedam kilometara koji ćemo graditi narednih godina, dobili smo 16 hektara zemljišta sa kompletnom infrastrukturom. Ovom obilaznicom se definitivno iz grada izmešta teretni saobraćaj.Tačno je da će kompletna izgradnja ove obilaznice koštati 700 miliona dinara ali će se isplatiti vrlo brzo da ne govorim o dugoročnim benefitima, počev od ekonomskih, do saobraćajnih, bezbednosnih, ekoloških", ističe direktor Nestorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: