Za mlade 500 miliona evra: "Naše finansije i budžet su stabilni"

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je da je u poslednih nekoliko godina u Srbiji postignut veliki napredak.

Srbija

Izvor: Alo.rs

Nedelja, 15.12.2019.

13:20

Za mlade 500 miliona evra:
Foto: Depositphotos, uroszunic

Ministar je dodao da sadašnji trenutak u zemlji karakteriše "spremnost na teške odluke", bez obzira na to kako bi one mogle da imaju loše posledice po aktuelnu vlast.

"Pravi primer je fiskalna konsolidacija s kojom smo se uhvatili u koštac, iako je to politički moglo da košta i predsednika Aleksandra Vučića i vladajuću stranku. Danas naši rezultati govore sami za sebe, mogli ste nedavno da čujete da je Srbija zauzela prvo mesto u Evropi po stopi privrednog rasta, koji je u trećem kvartalu ove godine iznosio 4,8 odsto", rekao je Mali u intervjuu za beogradski list "Alo".

On je podsetio da je, kao potvrdu te politika, u petak rejting agencija Standard end Pur povećala kreditni rejting Srbije na BB+, s pozitivnim izgledima za dalje poboljšanje, što je jedan korak do investicionog rejtinga.

"Naše finansije i budžet su stabilni, kao i nacionalna valuta, a javni dug je pod kontrolom i s tendencijom smanjenja. Mi smo u svojevrsnom zamahu i želimo još bolje rezultate od toga da samo budemo stabilni", rekao je ministar za "Alo".

On je ukazao da, međutim, veliki broj gradana i dalje živi teško, ali je podsetio koliko su povećane plate u poslednjih nekoliko godina, u sektoru zdravstva, medicinski tehničari će u 2020. imati prosečnu platu veću za 37,9 odsto nego u periodu pre fiskalne konsolidacije, a u sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja zaposleni će imati prosečnu platu veću za 29,7 odsto nego 2014.

On je povodom usvajanje nacionalnog investicionog plana vrednog 10 milijardi evra koji je najavio predsednik Vučić, rekao da je to jedan od najboljih poduhvata koji je osmišljen do sada.

"Program koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji će uskoro biti predstavljen, sadrži sve projekte koji će se raditi u narednih pet godina na teritoriji cele Srbije, s detaljnim planom za svaku lokalnu samoupravu. Radiće se putna infrastruktura, kanalizaciona i vodovodna mreža, fabrike za precišćavanje otpadnih voda. Mladi će svakako biti u fokusu, zato je veliki deo programa posvećen njima. Oko pet stotina miliona evra biće opredeljeno za mlade kako bi imali krov nad glavom, kao i za politiku povećanja nataliteta", rekao je Mali.

On je ukazao i da vlada želi da se Srbija ravnomerno razvija, da se u gradovima zemlje živi kao u Beogradu i da ljudi ne razmišljaju o odlasku iz svojih sredina.

"Svaki grad i svako selo treba ravnomerno da se razvijaju, a putevi i železnica treba da pomognu da budemo bolje povezani i brži. Upravo to je osnov bolje budućnosti Srbije. Cilj je da našim građanima obezbedimo dostojanstven i perspektivan život i na tome intenzivno radimo", istakao je Mali.

On je u intervjuu za Alo rekao i da se na kaje što se iz inostranstva vratio u Srbiju. "Ja se nikada ne kajem i trudim se da svaki posao radim odgovorno i posvećeno. Imao sam bezbroj prilika da se dokažem u inostranstvu, što sam i iskoristio. Patriota sam i zato mi nikada nije teško niti osećam žal za inostranstvom, zapravo, uveren sam da je Srbija zemlja budućnosti u koju treba ulagati", zaključio je Mali za beogadski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: