Šta muči srpske radnike: Odbijeni ne znaju zašto nisu dobili posao

Izostanak povratne informacije sa konkursa za posao kandidati ocenjuju kao najveću manu poslodavaca.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.12.2019.

10:45

Šta muči srpske radnike: Odbijeni ne znaju zašto nisu dobili posao
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Čak 65 odsto učesnika ovogodišnje ankete sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com, reklo je da se ne bi ponovo prijavili na oglas za posao upravo zbog toga, a više od 70 odsto njih ne bi preporučilo ni drugima da konkurišu.

Naime, i tokom 2019. kandidati koji su konkurisali za poslove putem sajta Infostud.com dali su svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kopanijama.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine anketirani kandidati su dali odgovor i na pitanja da li su pozvani na test ili intervju, kao i da li su tom prilikom dobili posao za raspisanu poziciju.

Od ukupnog broja anketiranih, skoro 77 odsto kandidata nije dobilo povratnu informaciju od poslodavca, i takav pristup su ocenili s negativnom ocenom 1,95. Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, tako da je 65 odsto anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca, a više od 70 odsto je reklo da ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

Iako je zbog izostanka povratne informacije o ishodu konkursa i prošle godine preko 60 odsto ispitanika reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca i da to jako loše utiče na percepciju i brend samog poslodavca, kandidati su i ove godine u velikoj meri istakli svoje nezadovoljstvo merom u kojoj se to čini.

U anketi je ocenama od 1 do 5 bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

U toku procesa selekcije i regrutacije kompanije su najbolje ocenjene za način na koje su zakazale test i intervju, i to ocenom 3,96, a potom i za dobijene informacije o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) ocenom 3,7.

Brzina završetka procesa selekcije našla se na trećem mestu, sa ocenom 3,6. Kandidati koji su konkurisali ujedno su pohvalili kompanije koje su tokom ove godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: