Najbolja nagrada za kraj godine: "Srbija je sada stabilno i predvidivo tržište"

Beograd -- Rejting agencija "Standard & Poor's" poboljšala je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije sa "BB" na "BB+", sa pozitivnim izgledom za dalje poboljšanje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, uroszunic
Foto: Depositphotos, uroszunic

Prema oceni ministra finansija Siniše Malog, to je najbolja nagrada na kraju 2019. godine, jer će se zahvaljujući toj i prethodnim ocenama, Srbija još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu, i brže će stići do investicionog rejtinga.

"Jedna od najvećih svetskih rejting agencija potvrdila je naše dobre rezultate. Oni posebno pohvaljuju što spuštamo nivo javnog duga, i što smanjujemo udeo dolarskog duga, i to pre svega zahvaljujući uspešnom emitovanju evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu. Osim toga, hvale i naše fiskalne rezultate, odnosno suficit u budžetu, kao i nivo stranih direktnih investicija, što je nama posebno važno. Zahvaljujući ovom povećanju, sada smo na korak do investicionog rejtinga, te verujemo da ćemo ga dostići već sledeće godine. Važno je samo da nastavimo sa dobrim rezultatima", rekao je ministar Siniša Mali.

On kaže da ga posebno raduje upravo to što je rejting agencija prepoznala potencijale Srbije za dalje unapređenje kreditnog rejtinga.

"Nagoveštavaju da je moguće dalje povećanje rejtinga naše zemlje sledećih 12 meseci, a to za nas znači da moramo još više da radimo i da se još više usmerimo ka poboljšanju ekonomskog sistema. Pre svega, neophodno je da još više unapredimo uslove za dovođenje stranih investicija, na čemu i radimo, posebno imajući u vidu investicioni plan, jer ćemo izgradnjom puteva, železnice, i druge infrastrukture, omogućiti brže i lakše kretanje robe", ocenio je Mali.

Kako navodi, procene agencije o rastu BDP-a su ohrabrujuće.

"Uprkos stalnim slabostima u Evrozoni, procenili su da će srpski BDP nastaviti da raste, kao i da će na kraju ove godine biti povećan na 3,6 odsto, a naredne na 4 odsto. Sve ovo govori da smo dobro isplanirali i budžet za sledeću godinu, koji je predvideo rast od 4 odsto, kao i da je planiran na realnim osnovama", zaključio je Mali.

On je dodao da je povećanje rejtinga važna vest za sve građane Srbije, ali i za preduzeća i privredu uopšte.

"Ovo za sve građane znači niže kamatne stope i bolje uslove finansiranja preduzeća. To je najbolja potvrda da se smanjuje rizik zemlje, a to je ono što banke procenjuju prilikom određivanja visine kamatnih stopa. Dugoročno posmatrajući, koristi koje ćemo kao država ostvariti su višestruki, jer sve ovo podstiče preduzeća da više investiraju, proizvode, šire kapacitete, zapošljavaju ljude, a sve to vodi ka još većem privrednom rastu", istakao je Mali.

Ministar je naveo da će zahvaljujući ovim ocenama, domaći proizvodi biti još konkurentniji na stranom tržištu, jer će modernizacijom proizvodnje, zahvaljujući jeftinijem kreditiranju, doći do niže cene proizvoda i njegove lakše prodaje na inostranom tržištu.

Mali navodi da su ovim sve prednosti koje Srbija ima prepoznate, a pre svega reč je o obrazovanoj radnoj snazi, povoljnim uslovima za strana ulaganja i raznim poreskim olakšicama.

"Srbija je sada stabilno i predvidivo tržište, a stalnim unapređenjem usluga, poput konstantne digitalizacije sa ciljem pojednostavljenja registracije privrednika, ili izdavanja dozvola za gradnju, ubrzavamo procedure i činimo da se i domaći i strani investitori mogu da funkcionišu bez tenzija i suvišne birokratije", zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu