Revizija: Oko 134.000 radno sposobnih primalo novčanu socijalnu pomoć

Beograd -- Od ukupnog broja korisnika novčane socijalne pomoći u Srbiji, kojih je od 2016. do 2018. godine bilo 268.000, oko 50 odsto je radno sposobno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/svarshik1.gmail.com
Foto: Depositphotos/svarshik1.gmail.com

To su danas saopštili predstavnici DRI na predstavljanju revizije svrsishodnosti poslovanja na temu materijalne podrške kao mere smanjenja siromaštva.

Kako kažu, revizija je pokazala da postojeći sistem socijalne zaštite ne dovodi do ostvarenja postavljenih ciljeva, a zbog nedovoljno efikasne saradnje nadležnih organa propušta se prilika da radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći izađu iz sistema socijalne zaštite.

Revizori DRI navode da je utvrđeno da radno sposobni korisnici socijalne pomoći uglavnom dugo ostaju u sistemu socijalne zaštite.

U periodu od 2016. do 2018. naknadu za socijalnu zaštitu prosečno je godišnje planirano 26 milijardi dinara, a za novčanu pomoć je izdvajano 14,3 milijarde (57,5 odsto).

U izveštaju je ocenjeno da nisu preduzete aktivnosti kako bi se smanjila zavisnost radno sposobnih korisnika socijalne pomoći od socijalnih službi.

Takođe, nalazi revizije pokazali su da su centri za socijalni rad samo delimično radili procenu socioekonomskog stanja radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći. Resorno ministarstvo je samo delimično radilo nadzor nad trošenjem 14 milijardi dinara, koliko se godišnje izdvaja za novčanu socijalnu pomoć, ukazuje DRI.

U periodu od 2016. do 2018. godine obavljen je nazdor samo četiri od ukupno 140 centara za socijalni rad.

strana 1 od 181 idi na stranu