Potpisan sporazum Srbije i BiH: Saradnja u izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo

Beograd -- Ministarka Zorana Mihajlović potpisala je sa zamenikom ministra telekomunikacija i saobraćaja BiH sporazum o saradnji na projektu auto-puta Beograd–Sarajevo.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, rasica
Foto: Ilustracija, Depositphotos, rasica

"Sporazum će doprineti u brzini i efikasnosti izgradnje auto-puta ka BiH", rekla je srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je podsetila i da je početak radova u oktobru obeležen u prisustvu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana, kao i predstavnika BiH.

Mihajlovićeva je navela da radovi na deonici Sremska Rača - Kuzmin teku po ugovorenom planu i dinamici. "Ovaj sporazum omogućiće nam da nastavimo radove i izdamo građevinsku dozvolu za izgradnju celog mosta preko Save”, izjavila je.

Dodala je i da će se na mostu preko Save nalaziti jedan granični prelaz, te da će to omogućiti brži protok ljudi i robe, uz apel vlastima BiH da ubrzaju poslove oko uspostavljanja drugog graničnog prelaza, kako bi se za saobraćaj otvorio most na Drini između Ljubovije i Bratunca.

"Srbija je taj most izgradila i ostalo je na BiH, odnosno Upravi za indirektno oporezivanje, da završi svoj deo posla kako bismo imali granični prelaz", rekla je ona.

Zamenik ministra telekomunikacija i saobraćaja BiH Saša Dalipagić precizirao je da se sporazum koji je danas potpisan odnosi na izgradnju dve deonice auto-puta, jedan je Tuzla - Brčko - Bijeljina - granica sa Srbijom, a druga Sarajevo - Pale - Višegrad - granica sa Srbijom i dalje ka Beogradu.

"Sporazum predviđa i izgradnju mosta preko Save, koji će Srbija graditi, kao i pitanje graničnih prelaza. U roku od mesec dana formiraćemo zajedničko operativno telo zarad efikasnije realizacije projekta", rekao je Dalipagić.

Ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić izjavila je da veliki infrastrukturni projekti pokazuju jasno opredeljenje dve države na putu ka Evropskoj uniji.

"Ovaj auto-put dodatno će povezati naše dve zemlje i građane. On je i pokazatelj da naši bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom, te da su evropske integracije naš strateški cilj, a da ćemo još boljim povezivanjem regiona biti spremni da postanemo punopravni članovi EU", rekla je ona.

Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić
Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić

strana 1 od 181 idi na stranu