Nedostatak šofera: Prevoznici izneli svoj stav - autobuse mogu da voze mladići s 21 godinom

Beograd -- Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima biće ukinuta obaveza da prođu dve godine između dobijanja C i D kategorije vozačkih dozvola.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Kzenon, 79105270
Foto: Depositphotos, Kzenon, 79105270

Prevoznici smatraju da bi trebalo dozvoliti i da se vozač autobusa može postati s 21, umesto kako je sada, s 24 godine.

"Ova izmena se odnosi na ukidanje čekanja dve godine nakon sticanja dozvole za C kategoriju da bi se moglo polagati za D dozvolu, a očekujemo da će novi zakon koji je u pripremi doneti spuštanje starosne granice sa 24 godina na 21 godinu za vozače autobusa", rekao je u izjavi za Tanjug direktor Evropa busa iz Valjeva Zoran Todorčević, član odbora grupacije za putnički saobraćaj Privredne komore Srbije.

Iako ocenjuje da su izmene zakona dobre, on kaže da verovatno u početku neće doći do velikog smanjenja broja nedostajućih vozača, jer ostaje uslov 24 godine.

Dodaje da će tek kada se ta granica spusti na 21 godinu moći da se kaže da je završen "neki deo posla".

Kako kaže, to je rešenje koje je na snazi u više zemalja Evropske unije.

"U Nemačkoj, gde najviše ljudi iz Srbije odlazi, sa 21 godinom možete da postanete vozač autobusa na prigradskim linijama do 50 kilometara", kaže Todorčević.

Spuštanje starosne granice bio bi dodatni impuls, ističe on i dodaje bi se onda moglo kroz dualno obrazovanja i doškolovanje došlo do potrebnog broja profesionalnih vozača.

Do predloženih promena zakona došlo je na inicijativu grupacije prevoznika PKS jer Srbiji nedostaje između 6.000 i 8.000 profesionalnih vozača, pa se, kaže on, u nekim segmentima postavlja i pitanje opstanka poslovanja.

strana 1 od 181 idi na stranu