Kada polisa otplaćuje kredit u slučaju otkaza?

Docnja u kreditiranju građana učestvuje sa samo 3,1 odsto, pokazuju podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 10.12.2019.

10:05

Kada polisa otplaćuje kredit u slučaju otkaza?
Foto: depositphotos, minervastock

Redovna otplata kredita je kod nas sve bolja, posebno kod stanovništva. Za to su velikim delom zaslužni javni izvršitelji, koji, ako banka da nalog, rade vrlo revnosno, ali i nove mogućnosti koje nude osiguravajuće kuće u toj oblasti, čije polise građanima daju mogućnost da otplatu kredita osiguraju u slučaju gubitka posla.

Građani Srbije u docnju kod otplate kredita ulaze ukoliko ne plate ratu u roku od 60 dana od datuma kada ona dospeva na naplatu. Najveći broj klijenata banaka te obaveze ispunjava na vreme. Najviše onih koji kasne ne plaća jer su ostali bez posla. Čim nema redovnih mesečnih primanja, nema ni za redovno plaćanje rata, piše Dnevnik.

Šta banke nude i koliko to košta?

Deo banaka nudi svojim klijentima besplatne polise. U većini slučajeva tada je to već uračunato u trošak preko kamate ili troškova obrade kredita.

Druge troškove polise osiguranja posebno obračunavaju, i to najčešće 1,5 odsto od sume podignutog kredita. Recimo, za pozajmicu od 70.000 dinara to je godišnji trošak od 1.050 dinara.

Ta suma se plaća mesečno i uračunava se u ratu kredita, mada pojedine banke traže da se to izmiri jednokratno. To zavisi uglanom od aranžmana koji banka ima sa osiguravajućim društvom.

Šta pokriva polisa, a šta ne pokriva?

Ugovori koje nude osiguravajuće kuće su tipski, pa većina tih kompanija osigurava otplatu kredita u slučaju otkaza iz poslovnih razloga.

Pod tim se smatra otkaz zbog prestanka potrebe za obavljanjem određenog posla, a i zbog ekonomskh, organizacionih, tehnoloških, strukturnih i sličnih razloga. U tom paketu su još i otkaz u slučaju stečajnog postupka, ili likvidacije kompanije ili preduzetničkog biznisa.

Polisom se ne pokriva slučaj kada je otkaz posledica isteka vremena na koje je ugovor zaključen, odnosno onoga što zovemo rad na određeno vreme.

U slučajevima pokrivenim polisom korisnik koji je ostao bez kredita ima jednu brigu manje – osiguravajuća kompanija nastavlja da otplaćuje mesečne rate sve dok ne otplati ceo iznos kredita.

Preporučuje se klijentima da dobro pogledaju rizike koje pokrivaju njihovi ugovori. Tako, recimo, pojedini aranžmani banaka i osiguravajućih kompanija obezbeđuju, sem samog kredita, i pokrivanje dozvoljenog minusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: