Kako se troši kućni budžet: Sve što zaradimo ode u stomak VIDEO

Domaćinstva u Srbiji prošle godine prosečno su trošila 64.000 dinara svakog meseca, a više od trećine novca odlazilo je na hranu i bezalkoholna pića.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 09.12.2019.

19:09

Kako se troši kućni budžet: Sve što zaradimo ode u stomak VIDEO
Foto: Depositphotos/uroszunic

To je pokazala analiza potrošnje u 2018. Republičkog zavoda za statistiku.

U zemljama EU situacija je drugačija, pa najveći deo budžeta domaćinstva troše na režije.

"Za četvoročlanu porodicu treba najmanje jedno 45.000-50.000 da bi se to smatralo da je hrana. Ogroman deo ode na hranu. Najviše ode hranu. Šta da radimo? Penzije su male, a hrana je skupa", kažu građani.

Utisak je da se troši mnogo više nego što kažu podaci zavoda za statistiku. Nekim građanima hrana zauzima skoro ceo budžet.

A drugi na hrani štede. "Na hrani najviše možete da uštedite, prosto uzmete jeftiniju hranu, a komunalije su u stvari najveći problem", kažu drugi.

Prema zvaničnim podacima, na hranu se u Srbiji troši trećina prosečnog kućnog budžeta.

"To je ta neka brojka od 22.000-23.000 mesečno. Prosečno domaćnistvo se smatra ono sa tri člana. To znači malo više od 700 dinara dnevno odlazi na hranu, što je potpuno nemoguće", kaže za Prvu TV Dejan Gavrilović, iz organizacije potrošača "Efektiva”.

Naši ljudi ipak mnogo manje novca izdvajaju za hranu od građana Evropske unije. U EU se na hranu u proseku u prošloj godini trošilo 1.800 evra po stanovniku, a u Srbiji 926 evra.

Na hranu su od Srba manje trošili samo stanovnici Bugarske, Turske i Makedonije.

"Ti podaci mogu da kažu koliko imamo nizak standard i po svojim novčanicima najbolje znamo koliko novca u njemu imamo i čime raspolažemo, ali je isto tako činjenica da su određeni drugi troškovi u drugim razvijenim zemljama drastično veći, a to su troškovi stanovanja, komunalija, poreza raznoraznih", kaže Dušan Stojaković, urednik ekonomije u dnevnom listu "Večernje novosti”.

Osim na hranu, veliki deo sredstava troši se na stanovanje i grejanje kao i za transport. Pa tako za režije potroše nekih 16,7 odsto, nešto više od 10.000 dinara, za transport nešto manje od šest hiljada, a odeću i obuću i komunikacije oko 3.500 dinara u proseku.

Ako prosečno domaćinstvo u Srbiji potroši mesečno skoro 65.000 dinara, a trećina ode na hranu, na hranu za dušu se potroši neuporedivo manje. Pa tako za kulturu Srbi troše oko 3.200 dinara po domaćinstvu, a za obrazovanje najmanje, tek 1,5 odsto, što je negde oko 1.000 dinara.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: