Grad na Ibru dobija novu fabriku: 5.000 radnika će proizvoditi kablove za auto-industriju

Kraljevo -- Posle fabrika u Prokuplju, Milošištu i Nišu, Kraljevo je četvrti grad u Srbiji u kojem kompanija Leoni privodi kraju radove na modernoj fabrici.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

U njoj će do kraja 2023. godine biti zaposleno 5.000 radnika.

S ovim impozantnim fabričkim zdanjem i grad na Ibru ulazi u porodicu svetskog giganta u proizvodnji kablova za automobilsku industriju, koji u 31 zemlji sveta u svom stoprocentnom vlasništvu ima 93 firme s više od 85.000 zaposlenih.

Ovih dana u Leoniju na Ratarskom imanju u Kraljevu živo je i u fabričkim halama, u kojima već radi oko 600 radnika, ali i u fabričkom okruženju.

Pristupna saobraćajnica, Ulica Jovana Deroka, proširena je, urađena je pešačka zona, parkinzi i drugi potrebni objekti i više od 200 radnika nekoliko građevinskih i drugih firmi rade finalne radove na pratećoj infrastrukturi. U toku je izgradnja kružnog toka na Ibarskoj magistrali kod fabrike kao i saobraćajnice koja će kod vodotornja spojiti Ibarsku magistralu s nedavno rekonstruisanim nadvožnjakom, odnosno Ulicom Jovana Deroka.

Time je, kako je svojevremeno obećao gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, u potpunosti poštovana dinamika promena urbanističkih planova kao i druge obaveze koje je grad preuzeo na sebe u realizaciji ove kapitalne investicije na 60.000 metara kvadratnih.

Početkom sledeće godine kreće serijska proizvodnja

Prvi konkurs za radnike u fabrici Leoni u Kraljevu raspisan je polovinom jula 2018, s tim što je najpre popunjena upravljačka struktura i stručni kadar. U međuvremenu broj zaposlenih dostigao je broj od 600 u stalnom radnom odnosu. Trenutno se obuka za nove radnika obavlja u Nišu, Prokuplju i Rumuniji, i početkom sledeće godine, kako je u septembru prošle godine, prilikom posete Kraljevu, obećao generalni direktor kompanije Leoni Klemens Saks u ovoj fabrici, vrednoj 60 miliona evra, početkom naredne godine trebalo bi da počne serijska proizvodnja.

Inače, Leoni je stigao u Kraljevo na preporuku i uz ogromno angažovanje predsednika Republike Aleksandra Vučića. Prema rečima kraljevačkog gradonačelnika Predraga Terzića, ovom investicijom Kraljevo rešava problem nezaposlenosti i dobija šansu da kao grad privredno napreduje, nakon nekoliko decenija ekonomskog zaostajanja i propadanja.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu