"Država sposobna da upravlja Komercijalnom bankom"

Beograd -- Država je sposobna da upravlja Komercijalnom bankom, ocenila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/MILICA NIKOLIC
Foto: Tanjug/MILICA NIKOLIC

Ona je to izjavila osam dana uoči isteka roka za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju najveće državne banke u Srbiji.

Ona je u intervjuu za Blic rekla da uspešnost banke ne zavisi od toga da li je privatna ili državna, već od stručnosti i posvećenosti menadžerskog tima i mehanizma kontrole.

"Od trenutka kada je država postala vlasnik 83 odsto Komercijalne banke krajem novembra stekli su se uslovi da država pokaže koliko je odgovoran vlasnik. Ranije su mehanizmi ugovora bili takvi da država nikakvu odluku nije mogla da donese zbog veta stranih suvlasnika. Pa, zar jedna nemačka banka, KFW, koja je u vlašništvu države, nije dokaz da svakoj državi treba banka preko koje će sprovoditi svoje strateške projekte", ističe Tabakovićeva.

Upitana da li bi prodala kompaniju za iznos koji ona moze da zaradi za pet ili šest godina, ona je rekla da to naravno ne bi učinila.

"Moja uloga kao guvernera je da pomognem drzavi kao akcionaru u procesu privatizacije, a ceneći reputaciju budućeg vlasnika i finansijsku stabilnost koju budući vlasnik treba da očuva", rekla je Tabakovićeva

Istakla je da je država pokazala koliko je odgovoran vlasnik, da odgovorno upravlja javnim finansijama, što, pored ostalog, pokazuju stopa nezaposlenosti od 9,5 odsto, kao i strane investicije koje ove godine iznose najmanje 3,5 milijardi evra. Guvernerka je podsetila i na stabilnost dinara i inflacije, koji se godinama zadržavaju na istom nivou.

"Relativna stabilnost kursa učinila je da imamo četiri makroekonomska pokazatelja koja su dovela do toga da je Srbija 22. novembra ove godine imala premiju rizika od šest baznih poena, a da je ta ista premija 2012. iznosila 340 poena. Kamata na evro- kredite pala je 4,6 odsto, a euribor u tome učestvuje sa samo 0,7 odsto", navela je guvernerka NBS.

Podsetila je i da je inflacija dovedena na dva odsto a smanjen nivo problematičnih kredita u bankama sa 22 na 4,56 odsto u oktobru.

"I konačno, javni dug zemlje smo smanjili sa 72 odsto BDP-a na 52 odsto, sa tendencijom daljeg pada i otvorili vrata rastu stranih investicija", istakla je Jorgovanka Tabaković, navodeći i da je štednja od 2012 uvećana 4,5 puta i iznosi 77,5 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu