"Srbija voz" kupuje 18 novih vozova: Od EBRD kredit 100 miliona €

U skupštinsku proceduru ušao je zakon kojim se potvrđuje ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 06.12.2019.

11:56

Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Ovim zakonom Srbija garantuje vraćanje kredita od 100 miliona evra, a koji će "Srbija voz" koristiti za nabavku 18 novih vozova.

EBRD je odobrila našoj zemlji zajam od 100 miliona evra, a ugovor o garanciji države Srbije potpisan je krajem oktobra u Beogradu. Sredstva zajma isplaćivaće se u tranšama, a minimalni iznos po jednoj tranši je 500.000 evra.

Zajam će se otplaćivati u 22 jednake polugodišnje rate, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. novembar 2023. godine, a poslednji 15. maj 2034. godine.

Jedan od problema u funkcionisanju železničkog saobraćaja u Srbji jeste nedostatak savremenih garnitura elektromotornih vozova, tehnička zastarelost postojećih voznih sredstava, njihovi visoki troškovi eksploatacije i nizak procenat raspoloživosti, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Zbog toga su, kako se dodaje, potrebna znatnija ulaganja kako iz sopstvenih, raspoloživih sredstava, tako i iz drugih izvora finansiranja, u vidu kreditne podrške međunarodnih finansijskih institucija i drugih bilateralnih zajmodavaca.

Preduzeće "Srbija voz" kupiće nove vozove sa četiri vagona, a kako je ranije izjavila Susan Goranson, direktorka za infrastrukturu za region Evrope pri EBRD-u, ovo poboljšanje usluga trebalo bi da podstakne nove putnike da više koriste železnički transport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: