"Srbija voz" kupuje 18 novih vozova: Od EBRD kredit 100 miliona €

Beograd -- U skupštinsku proceduru ušao je zakon kojim se potvrđuje ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Ovim zakonom Srbija garantuje vraćanje kredita od 100 miliona evra, a koji će "Srbija voz" koristiti za nabavku 18 novih vozova.

EBRD je odobrila našoj zemlji zajam od 100 miliona evra, a ugovor o garanciji države Srbije potpisan je krajem oktobra u Beogradu. Sredstva zajma isplaćivaće se u tranšama, a minimalni iznos po jednoj tranši je 500.000 evra.

Zajam će se otplaćivati u 22 jednake polugodišnje rate, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. novembar 2023. godine, a poslednji 15. maj 2034. godine.

Jedan od problema u funkcionisanju železničkog saobraćaja u Srbji jeste nedostatak savremenih garnitura elektromotornih vozova, tehnička zastarelost postojećih voznih sredstava, njihovi visoki troškovi eksploatacije i nizak procenat raspoloživosti, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Zbog toga su, kako se dodaje, potrebna znatnija ulaganja kako iz sopstvenih, raspoloživih sredstava, tako i iz drugih izvora finansiranja, u vidu kreditne podrške međunarodnih finansijskih institucija i drugih bilateralnih zajmodavaca.

Preduzeće "Srbija voz" kupiće nove vozove sa četiri vagona, a kako je ranije izjavila Susan Goranson, direktorka za infrastrukturu za region Evrope pri EBRD-u, ovo poboljšanje usluga trebalo bi da podstakne nove putnike da više koriste železnički transport.

strana 1 od 181 idi na stranu