Ministar Siniša Mali razgovarao sa čelnicima Svetske organizacije slobodnih zona

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali sastao se s predsednikom Odbora direktora Svetske organizacije slobodnih zona Muhamedom al Zaronijem.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Sava Radovanovic
Foto: Tanjug, Sava Radovanovic

Ministar je s njim i izvršnim direktorom Samirom Hamrunijem razgovarao o daljem razvoju slobodnih zona u Srbiji, povodom otvaranja prve regionalne kancelarije te organizacije u Beogradu.

Ministar Mali je upoznao sagovornike s makroekonomskim rezultatima Srbije, te posebno istakao da je rast BDP-a u trećem kvartalu ove godine 4,8 odsto, što je najveći rast u Evropi. On je dodao da se Republika Srbija ove godine uspešno vratila na međunarodno finansijsko tržište, te da je imala dve uspešne emisije evroobveznica, po rekordno niskim kamatnim stopama. Mali je rekao i da je Srbija apsolutni rekorder po vrednosti stranih direktnih investicija (SDI), kao i da je u prvih sedam meseci imala 43 odsto više SDI nego u istom periodu prethodne godine.

On je dodao da je zadovoljan postignutim rezultatima, ali da postoji mnogo potencijala da se uradi još više, te da je u tom smislu važna saradnja sa Svetskom organizacijom slobodnih zona, koja može da doprinese još većem broju investitora.

U tom smislu, ministar je rekao da Srbija ima kvalitetnu radnu snagu i vredne ljude, niske operativne troškove, kao i efikasnu vladu, koja je spremna da podrži dolazak novih investitora, zahvaljujući kojima se otvaraju nova radna mesta.

Predstavnici Svetske organizacije slobodnih zona su pohvalili rezultate koje je Vlada RS postigla i istakli da je to uspešna ekonomska priča. Oni su rekli da nameravaju da otvore regionalnu kancelariju u Beogradu, te da vide veliki potencijal u Srbiji, i u daljem razvoju slobodnih zona. Oni su istakli da je svaka slobodna zona specifična, kao i da treba da se uklopi u određenu ekonomiju.

Svetska organizacija slobodnih zona je globalna neprofitna organizacija koja zastupa interese slobodnih zona širom sveta. Ima preko 570 članova, a danas postoji oko 2.260 slobodnih zona i posebnih ekonomskih zona širom sveta.

Grupacija slobodnih zona Srbije, koja se nalazi pri Privrednoj komori Srbije, član je Svetske organizacije slobodnih zona od 2016. godine.

strana 1 od 181 idi na stranu