Uvoz proizvoda: "Obožavam belorusku čokoladu"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenk danas su razgovarali o ekonomskoj saradnji dve države.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Što se tiče pitanja šta Srbi kupuju, kaže Vučić, kupuju ono što je jeftnije i kvalitetnije.

Vučić je, pri tome naveo kako mnogo toga jeftinijeg i kvalitetnijeg može da se pronađe u Belorusiji, a kao primer naveo da on lično obožava belorusku čokoladu.

"Danas sam dobio mnogo suhomesnatih proizvoda iz Belorusije, uz veličanstvenu ikonu Svetog Nikole", pohvalio se poklonom predsednik Vučić i izrazio uverenje da ako dve zemlje budu sarađivale više, da će i građani veću pažnju pridati beloruskim proizvodima.

"Kupili smo nemali broj beloruskih mašina, za vatrogasce i kopove u Boru. Spremni smo i u budućnosti da sarađujemo. Kod nas postoje tenderske procedure, ali smo uvek spremni da pronađemo način da, ako je ista cena i kvalitet, kupimo beloruske proizvode. Znamo koliko oni pedantno, čisto i ozbiljno rade", rekao je Vučić.

Pozvao je beloruske kompanije da više proizvoda izvoze u Srbiju. Naglasio je da je on, kao predsednik Srbije i čovek koji voli Belorusiju, uvek spreman da pozove građane da probaju tu čokoladu, i da vide da li te mašine mogu da ostvare što traže.

Predsednik Srbije je naveo da Srbija i Belorusija mogu dalje da unapređuju saradnju, kako bi se ekonomska razmena uvećala do 500 miliona dolara na godišnjem nivou.

"Srbija i Belorusija su istinski prijateljske zemlje, bratski narodi i uvek smo srećni i zadovoljni kada Belorusija beleži dobre rezultate u ekonomiji i drugim sferama", rekao je Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je predsednik Belorusije primetio značajan napredak u odnosu na pre nekoliko godina, koji se, kaže, ne vidi samo kroz podatke o stopi rasta, smanjenoj stopi nezaposlenosti ili javnom dugu, već i po onome što je urađeno u Beogradu, a što pokazuje koliko sam grad i zemlja napreduju.

Kako je rekao, sa Lukašenkom je razgovarao i o podizanju robne razmene dve zemlje do 500 miliona evra, o tome kako da se radi na formiranju zajedničkih preduzeća kako bi plasirali robu na treća tržišta, kako da se razvija industrijska saradnja sa postojećim kapacitetima, o razvoju saradnje u agrokompleksu, zajedničkim projektima u građevinarstvu...

strana 1 od 181 idi na stranu