Poslovni forum Srbija-Belorusija: Susreti firmi i potpisivanje komercijalnih ugovora

U Beogradu će danas biti održan poslovni Forum "Srbija-Belorusija", čiji je cilj unapređenje i razvoj privredne saradnje dve zemlje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.12.2019.

09:09

Poslovni forum Srbija-Belorusija: Susreti firmi i potpisivanje komercijalnih ugovora
Foto: Depositphotos/unkreatives

U organizaciji Privredne komore Srbije i u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu, u Palati Srbija biće potpisani komercijalni ugovori srpske i beloruske strane, dok će se na radnom delu Foruma održati bilateralni susreti srpskih i beloruskih firmi.

Prema vrednosti izvoza, Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu. Srbija je, prema najnovijim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazuje statistika.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Srbija, kao jedan od lidera u proizvodnji malina i šljiva, zanimljiva je beloruskim privrednicima kako bi od srpskog voća proizvodili voćne jogurte, dok Belorusija, s druge strane, našem tržištu može ponuditi maslac i mleko u prahu, koje nedostaje našoj konditorskoj industriji.

Robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda izmedju dve zemlje je ispod 20 miliona dolara, a može biti i do dva ili tri puta viša s obzirom na pogodnosti iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

U 2018. godini ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila je 10,4 miliona američkih dolara, od čega je naš izvoz bio oko osam miliona dolara, dok je uvoz iz Belorusije iznosio 2,4 miliona americkih dolara. Za 10 meseci ove godine u Belorusiju je izvezeno poljoprivrednih proizvoda u količini od 3,4 hiljade tona, ukupne vrednosti 5,2 miliona američkih dolara, najviše stočne hrane, konzervisani kukuruz šecerac, grašak.

Iz Belorusije je u istom periodu uvezeno poljoprivrednih proizvoda u količini od 12.000 tona, ukupne vrednosti 4,7 miliona američkih dolara i to najviše mladog krompira i crnog luka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: