Prošao Crni petak ali tu je sajberponedeljak

Potrošači koji iz bilo kojeg razloga nisu iskoristili povoljnosti potrošačkog praznika Crnog petka, ne moraju da tuguju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2019.

10:00

Prošao Crni petak ali tu je sajberponedeljak
Foto: Depositphotos/GaudiLab

Sve je više trgovačkih kompanija koje su uvele sajberponedeljak, kada važe specijalni popusti za kupovinu onlajn.

Taj vid kupovine u Srbiji daleko je manje popularan nego klasičan pazar, a razloga je više. Naši ljudi vole da sve što pazare – opipaju i probaju, a i sigurnost plaćanja im je veoma važna, piše Dnevnik.

Međutim, kupovina u e-radnjama i na našem tržištu postaje sve popularnija. Ipak, po učešću e-trgovine u bruto društvenom proizvodu Srbija je sa 0,77 odsto pri dnu u Evropi jer je u razvijenim zemljama Evropske unije taj procenat 4,11, a u Istočnoj Evropi 1,47 odsto.

Korisnici interneta u Srbiji imaju prosečan godišnji promet od 72 evra. U susednoj Hrvatskoj on je tri puta veći, a u EU čak deset puta. Oni koji u Srbiji kupuju onlajn, 76 odsto pazare u internet radnjama, 20 odsto se kupuje na društvenim mrežama, a četiri odsto preko mobilnih aplikacija. Baš u tom segmentu ima prostora za napredak, pokazali su podaci istraživanja USAID-a koje je urađeno na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Elektronska trgovina u svetu stalno raste i dostiže nivo od 13,7 odsto u maloprodaji, a očekuje se da će do 2040. godine dostići 95 procenata. Zbog toga ne treba sumnjati u to da će i u Srbiji taj vid prodaje rasti.

Odeljenje USAID-a Program za ekonomsku saradnju nedavno je organizovalo konferenciju koja je bila posvećana razvoju te vrste prodaje u Srbiji, a tom problematikom sve više se bave i banke koje žele klijentima da obezbede što bezbednije plaćanje prilikom elektronskog trgovanja. Za dalji razvoj e-trgovanja to je neminovno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: