Hoće li biti dovoljno žita: Setva u Vojvodini kasni zbog suše VIDEO

U Vojvodini se između 200.000 i 250.000 hektara zemljišta nalazi pod pšenicom. Ove godine, setva kasni zbog suše.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 02.12.2019.

09:56

Hoće li biti dovoljno žita: Setva u Vojvodini kasni zbog suše VIDEO
Foto: Epa/KHALED ELFIQI

Zbog ovoga se postavlja pitanje da li će biti pšenice za domaće potrebe i za izvoz. Takođe, nejasno je i koliko će iznositi njena cena, ali i cena proizvoda od brašna.

"Ponovila se scena od prošle godine, pa imamo jako malo padavina. Ratari nisu uspeli da izvedu sve agrotehničke mere, ni obrada nije mogla da se uradi, pa imamo kašnjenje", kaže Nemanja Gršić, asistent na Poljoprivrednom fakultetu.

"Glavna stvar koju navodimo kad ocenjujemo kvalitet setve je vreme setve. Razlike u prinosu, kao i u kvalitetu i kvantitetu, očigledne su", kaže Gršić, dodajući da je prošle godine zabeležio jednu setvu čak 6. decembra.

Napomenuo je i kako razume da je ranije bila suša, pa se ljudima nije isplatilo da seju u suvo zemljište, ali da sada rizikujemo nepogodne uslove.

Milan Prostran, agroekonomista, smatra da će ipak biti dovoljno pšenice za ljude u Srbiji.

"Prošla i ova godina nisu specifične, bilo je i težih godina. Godine jesu teške, jer su optimalni rokovi negde od 1. do 31. oktobra, a godinama se u tom roku seje oko 40 odsto. Preko 60 odsto pšenice seje se van optimalnog roka, a to su novembar i decembar", kaže Prostran.

"Nama otprilike treba oko 1.400.000 ili 1.500.000 tona pšenice godišnje. Ako imamo površinu od 500.000 hektara, imaćemo oko 2 miliona tona", dodaje on.

Prostran takođe smatra i kako "moramo više da se bavimo pšenicom". Kašnjenje u setvi nije samo zbog vremenskih uslova, smatra on, već i zbog toga što poljoprivrednici imaju ekonomsku dilemu da li da ulaze u setvu pšenice zbog niske cene na tržištu.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: