Ambiciozan plan za levu obalu: Borča, Ovča i Krnjača postaju moderna gradska područja

Naselja Borča, Ovča i Krnjača uskoro bi mogla da postanu moderna gradska područja.

Srbija

Izvor: ekapija.com

Sreda, 27.11.2019.

08:10

Ambiciozan plan za levu obalu: Borča, Ovča i Krnjača postaju moderna gradska područja
Foto: Urbanistièki zavod Beograda

Urbanističku podlogu za taj poduhvat koji čeka buduće investitore dala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je naručila plan detaljne regulacije za uređenje pomenutih naselja na levoj obali Dunava, u okviru opštine Palilula.

Plan je izradio Urbanistički zavod Beograda i on se nalazi na ranom javnom uvidu koji će trajati do 24. decembra.

Kako je navedeno u dokumentaciji, glavni očekivani efekti plana su veća atraktivnost ovog područja stacioniranog uz Ovčanski put, kao i bolji standard stanovanja.

U obuhvatu plana je površina od ukupno 369 hektara, a buduće naselje, koje će po planu imati 17.600 stanovnika, podrazumeva mnoštvo novih sadržaja, prenosi eKapija.

Planirana je izgradnja novih saobraćajnica, škola i zdravstvene ustanove, kao i sportskog kompleksa, verskih objekata, parkova, skverova i stambenih objekata, uz sanaciju neplanski formiranih stambenih blokova, kao i mešovitih gradskih zona i komercijalnih sadržaja.

Plan detaljne regulacije ovog područja obuhvata pet lokacija za objekte predškolskih ustanova, tri osnovne škole od kojih su dve planirane južno, a jedna severno u odnosu na Ovčanski put i jednu srednju školu.

U planu je i gradnja jedne ustanove primarne zdravstvene zaštite na 7.050 m2. Takođe, novo naselje imaće tri nova parka i tri skvera.

Mešoviti gradski centri uključeni u plan podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, tako što su u prizemlju stambenih objekata obavezni komercijalni sadržaji.

Buduće naselje imaće i zonu čisto komercijalnih sadržaja, u okviru koje je planirana gradnja poslovnih kompleksa, trgovina na malo i veliko (robne kuće, tržni centri, distributivni centri), i turističkih objekata.

Planirani sportsko-rekreativni kompleks namenjen je za treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i međunarodnom nivou, a prostiraće se na 61,75 hektara.

Planom je predviđena i izgradnja ukupno 425 parking-mesta.

Osim pomenutih objekata, u planu je, između ostalog, i gradnja trafostanica, pristupnih telekomunikacionih mreža, toplovodne mreže, merno-regulacionih stanica kao preduslov za gasifikaciju, kao i geotermalnih bunara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: