Vučić obišao "Podrum Palić": Srpska vinarska industrija napreduje koracima od sedam milja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor obišli su "Podrum Palić".

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.11.2019.

15:50

Vučić obišao
Foto: Tanjug, Jaroslav Pap

U "Podrumu Palić" u petak je otvorena novoizgrađena hladnjača i destilerija porodične kompanije "Andeks", a u koju je ukupno uloženo blizu 11,5 miliona evra.

Vučić i Pastor obišli su fabriku u pratnji vlasnika kompanije "Andeks" Lajoša Čakanja i izvršnog direktora Branislava Ličine. Kompanija "Andeks" je pre dve godine preuzela "Podrum Palić". Na mestu nekadašnje fabrike "Podrum Palić" izgrađena je hladnjača kapaciteta skladištenja 6.000 tona smrznutih proizvoda sa linijama za preradu višnje i paprike, a prostire se na površini od 7.000 kvadratnih metara.

Sama destilerija ima kapacitet prerade tri miliona litara jakih alkoholnih pića, a obuhvata površinu od 11 hiljada kvadratnih metara preradnog i skladišnog kapaciteta. Kako je najavljeno, u sezoni će biti zaposleno 160 radnika, a plan je da se u prvoj godini proizvodnje na domaće i regionalno tržište plasira više od 50 proizvoda.

U izgradnju hladnjače i destilerije kompanija "Andeks" je iz sopstvenih sredstava investirala 4,7 miliona evra, iz kredita banke obezbeđeno je 2,7 miliona evra, a Fondacija Prosperitati obezbedila je 4,05 miliona evra. Kompanija "Andeks" iz Subotice, osnovana je 1992. godine, kao društvo sa potpunim privatnim kapitalom, porodično orijentisana. Inače, "Podrum Palić" je bila nastarija srpska vinarija, sa tradicijom od 1896. godine.

Predsednik Srbije zahvalio je domaćinima i predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu za podršku.

"Hoću pre svega da se zahvalim našim domaćinima u destileriji i hladnjači. Veliko hvala, ne samo za današnje gostoprimstvo, već i za to što činite za Srbiju. Posebno sam zahvalan Viktoru orbanu, na podršci. Ponosan sam na vas što okupljate proizvođače paprike sa severa Srbije, a naročito sam srećan zato što se Andor Čakanj vratio u zemlju i što ovde radi izuzetno uspešno, na ponos svakoga od nas. Imaju fantastične kapacitete, ogromnu vrednost imovine. Izvoz dve kompanije koje smo danas posetili biće više desetina miliona evra", rekao je predsednik.

"Ovde će se proizvoditi najbolja rakija od više vrsta voća, a najveći deo ići će za izvoz", kaže Vučić a posebno ističe rakiju od maline, koja se sve više traži.

"Svi učestvujemo u izradi nacionalne strategije za vinarsku industriju", kaže i čestita vinarima što decu šalju na školovanje u inostranstvo, ali se vraćaju u zemlju.

"Čestitam naim vinarima na fantastičnom uspehu. Pre pet, šest, sedam godina, nismo mogli da se merimo ni sa kim u ovom delu, a kamoli u Evropi, a danas se nigde nećemo posramiti sa našim vinima. Naprotiv", rekao je Vučić na Paliću.

Predsednik kaže da je zbog rada vinara sve veća potrošnja i izvoz vina. Mnogi od naših vinara, ističe, bili su na sajmu u Šangaju i kaže da je ovaj sektor užasno važan za našu ekonomiju.

Napominje da se napredak ekonomije u Evropi može meriti po napretku vinarske industrije, a srpska vinarska industrija napreduje "koracima od sedam milja", kaže predsednik.

Predsednik Vučić obišao je i kompaniju "Gudvil farma" u Subotici koja je otvorila novi pogon u tom gradu.

"Fantastično urađeno, čisto i uredno! Samo napred!", napisao je predsednik na svom zvaničnom instagram nalogu, uz fotografije sa sa predsednikom skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, poslanikom Balintom Pastorom i generalnim direktorom kompanije Zoltanom Tamašem.

Nova fabrika kompanije "Gudvil farma", koja uključuje proizvodni pogon, najsavremeniju laboratoriju za fizičko-hemijska i mikrobiološka ispitivanja, magacin i upravnu zgradu, otvorena je juče u Subotici.

"Gudvil farma" je farmaceutska kompanija koja posluje u Srbiji od 2003. godine, a izgradnja proizvodnog pogona počela je krajem 2017. godine. Za nepune 2 godine, izgrađena je nova poslovna jedinica na 4.000 kvadratnih metara, sa proizvodnim pogonom godišnjeg kapaciteta od 15 miliona jedinica.

Predsednik je najavio da će najkasnije za tri ili četiri godine početi da se gradi brza saobraćajnica od Bačkog Brega do Kikinde.

"Imamo još jednu dobru vest za Vojvodinu. Mi smo planirali i uskoro ćemo kroz Investicioni plan predočiti da ćemo, verujem da je realno, za tri ili četiri godine najkasnije, krenuti u izgradnju brze saobraćajnice Bački Breg - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda", rekao je Vučić novinarima.

Kaže da bi ta brza saobraćajnica bila poput paralele koja bi se naslanjala na vertikalu Koridora 10 i to bi značilo mnogo za zapadnobački, severnobački i južnobački okrug, ali i ceo severni Banat.

"To bi bilo od presudnog značaja za dovođenje investitora i time bismo još jedan veliki prelaz napravili od malog prelaza, tako da bi građani sa obe strane imali lakši prelaz mađarsko-srpske granice", istakao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: