Ovako izgledaju rafovi u kosovskim prodavnicama: Nema plazme, prodaju nemačke slatkiše

Štrpce -- Teška godina je iza 1200 meštana varošice koja se nalazi na Šar-planini.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Ovi uporni ljudi, koji žive u Štrpcu, nisu napustili svoja ognjišta i pored toga što im je svakim danom otežano normalno funkcionisanje. Svi se vrlo dobro sećaju tog 22. novembra 2018. godine, kada je Vlada Kosova povećala porez na proizvode iz Srbije i BiH za čak deset puta i kada su ih u lokalnim prodavnicama dočekale šokantne cene.

Za 365 dana na rafovima su se proredili srpski proizvodi, a primat su uzeli makedonsko mleko i nemački slatkiši.

"Srpska plazma, smoki, jafa keks ne mogu se više naći u prodavnicama, samo kod nekih preprodavaca, po naravno dosta skupljim cenama. Snalazimo se kako moramo i jedemo ono što imamo", keže jedan Štrpčanin.

Zvonko Mihajlović, prethodni predsednik opštine, kaže da u Štrpce sada roba stiže uglavnom iz Makedonije i da svako ko dolazi iz ove države može da prenese robu u vrednosti 170 evra.

"I Albanci dovoze robu u naše bakalnice, i oni su jednostavno primorani na neku vrstu saradnje. U naš, srpski Dom zdravlja u Štrpcu, kojeg finansira Vlada Srbije, dolaze brojni pacijenti albanske nacionalnosti, jer imaju više poverenja u naše nego u njihove lekare", rekao je Zvonko za Rinu.

Roba stiže alternaivnim putevima

Foto: RINA
Foto: RINA

Izuzetno teška situacija nastupila je za lokalne stočare. Igor Jočinac, koji drži farmu svinja, kaže da ukoliko se takse uskoro ne ukinu, na svoju firmu može staviti katanac.

"Hrana za svinje, koncentrat, poskupeo je čak 90 posto, a prodajna cena mesa ostala je ista, tako da više ne možemo da se poklopimo ni sa troškovima ulaganja, a ne da razmišljamo o nekoj zaradi. Sačekaćemo još neko vreme da vidimo da li će doći do neke promene, ako se ništa ne desi zatvorićemo firmu", kaže Jočinac.

Štrpce je od Uroševca udaljeno 30, Prištine 61, Prizrena 34 i Skoplja 61 kilometar, a prehrambena roba do kupaca, kako kažu meštani stiže i "alternativnim putevima".

strana 1 od 186 idi na stranu