Cilj finale Lige šampiona: Za desetak dana ponude projektanata za nacionalni stadion

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da za desetak dana očekuje ponude projektanata za izradu projekta za nacionalni fudbalski stadion.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.11.2019.

18:36

Cilj finale Lige šampiona: Za desetak dana ponude projektanata za nacionalni stadion
Foto: Depositphotos/efks

Prema njegovim rečima, do polovine 2020. mogla bi da počne izgradnja stadiona.

Mali je tokom rasprave o predlogu budžeta za 2020. rekao da je taj projekat od izuzetno velikog značaja za Srbiju i napomenuo da i Albanija ima svoj nacionalni stadion, kao i Mađarska i mnoge druge zemlje.

Podsetio je da se Srbija kandidovala da, zajedno s još nekim zemljama u regionu, bude domaćin evropskog i svetskog prvenstva u fudbalu. Mali je naglasio da bi taj projekat bio pokretač razvoja celog tog dela Beograda, ali i srpske privrede.

"Želimo da napravimo bukvalno novi Beograd na vodi i da dodatno unapredimo sportske aktivnosti i promovišemo našu zemlju, privučemo međunarodna takmičenja", rekao je Mali i dodao da je cilj da finale Lige šampiona može da se igra na tom stadionu.

Kako je rekao, u pitanju je lokacija na oko 600 hektara koja je predviđena Master planom koji će biti predstavljen građanima kada za dve ili tri nedelje bude izabran projektant za nacionalni stadion. Dodao je da će taj projekat pogurati građevinarstvo i povećati stopu privrednog rasta zemlje. Takodje kaže da se trenutno radi na izradi fizibliti studije za nacionalni stadion.

Ministar je rekao da se trenutno razgovara i s francuskom i s kineskom stranom oko raznih modaliteta finansiranja za izgradnju prve linije beogradskog metroa.

"U budžetu smo predvideli deo koji se odnosi na fazu 1 i dodatnih 500 miliona evra. Ne mogu da vam kažem kako će na kraju izgledati finansijska konstrukcija izgradnje metra pošto trenutno o tome pregovaramo", rekao je Mali.

On je objasnio da je u budžetu predviđen dodatni iznos kako bi u slučaju da se postigne dogovor mogla da se plati ta kapitalna investicija.

Govoreći o Beogradu na vodi, Mali je rekao da je napravljeno najveće gradilište u ovom delu Evrope, i to na mestu gde su se skupljali pacovi i narkomani i gde niko nije zalazio.

"U naredna četiri meseca kreće izgradnja još par zgrada, tako da će ukupno 1,54 miliona kvadaratnih metara biti izgrađeno ili se trenutno gradi u okviru Beograda na vodi. To sve utiče na pozitivnu promenu imidža naše zemlje", rekao je ministar.

Mali je rekao i da su u budžetu previđene 22 milijarde dinara za penale i kazne, to jest za sporove koje je izgubila država Srbija i obaveze iz 2007, 2008, 2009. i 2010. godine, zbog neodgovornih ugovora prethodne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: