Gradnja nove luke u Beogradu krajem 2021, najverovatnije uzvodno od Pupinovog mosta

Za projektovanje nove luke u Beogradu biće obezbeđeno, kako predviđa predlog budžeta za narednu godinu, 168 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2019.

16:53

Gradnja nove luke u Beogradu krajem 2021, najverovatnije uzvodno od Pupinovog mosta
Foto: Depositphotos/val_th

Prvi radovi na izgradnji očekuju se do kraja 2021, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

To će biti jedno od najmodernijih i najvećih čvorišta za intermodalni saobraćaj na Zapadnom Balkanu, s kapacitetom pretovara između tri i pet miliona tona raznih vrsta tereta, a najverovatnije će se nalaziti nedaleko od Pupinovog mosta, rekao je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

"Rok za završetak projektovanja nove luke je do kraja naredne godine, odnosno do kraja prvog kvartala 2021. godine", rekao je Kovačević.

Kazao je Tanjugu da se još razmatra tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu, ali da najveći potencijal ima ona uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči zajedno s partnerima iz Kine.

Na pitanje šta će biti sa sadašnjom Lukom Beograd, Kovačević kaže: "Šta će biti sa sadašnjom lukom, predviđeno je Generalnim urbanističkim planom Beograda. Tu se predviđa razvoj komercijalnih sadržaja. Ko i kako će voditi taj projekat zavisi od dogovora i rešavanja spora između Luke Beograd i grada Beograda. Mi kao Republika se u to ne mešamo. Nama je važno da kroz Generalni urbanistički plan Beograda kažemo da će luka na sadašnjoj lokaciji nastaviti da radi sve dok novu ne izgradimo, kako bi omogućili snabdevanje grada i sa reke."

Prema preliminarnim procenama, ukupna vrednost izgradnje luke Beograd je, dodaje Kovačević, oko 180 miliona evra, od čega je 90 miliona evra vrednost lučke infrastrukture.

Navodi da je koncept države po pitanju razvoja luka u Srbiji da Republika ulaže u razvoj infrastrukture i daje koncesiju lučkom koncesionaru za izgradnju suprastrukture i za upravljanje lukom.

"Srbija planira da se zaduži kod Evropske investicione banke i verovatno kod Evropske banke za obnovu i razvoj za taj deo iznosa od 90 miliona evra i izgradimo lučku infrastrukturu, a da preostala sredstva obezbedimo kroz investiciju lučkog koncesionara", naveo je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: